Meeta Haldre, Anna Haava elu lõpuperioodi hea sõbranna, on lahkunud

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeta Haldre tänavu oma 100-aastase sünnipäeva eel Salemi kirikus.
Meeta Haldre tänavu oma 100-aastase sünnipäeva eel Salemi kirikus. Foto: Kristjan Teedema

Sel kevadel oma 100. sünnipäeva tähistanud Meeta Haldre suri 18. juunil pärast lühikest haigust.

Meeta Haldre juubelilugu ilmus 30. märtsi Tartu Postimehes ja seal kirjeldati Salemi koguduse jumalateenistust, kus teiste sünnipäevalaste seas austati ka Meeta Haldret ning kus ta kõikide tervituskõnede ajal vapralt püsti seisis. Ja kuidas ta pärast kohvilauas reporteriga oma elust vestles.

Meeta Haldre elus on olnud märkimisväärne ajajärk, mille puhul on ta varemgi intervjuusid andnud. Umbes 60 aastat tagasi viis saatus ta kokku Anna Haavaga, kes elas tollal väga eraklikku elu. Nende tutvusest sündis sügav sõprus, mis kestis poetessi surmani.

Intervjuud sellest perioodist saab lugeda siit:

http://kultuur.postimees.ee/47260/naine-kes-taitis-anna-haava-viimase-soovi

Meeta Haldre 71-aastane tütar Anu Milius viibis oma ema surmapäeval paraku Eestist eemal, sest oli külastamas Hispaanias elavat poja peret.

Suure kurbusega südames rääkis ta sellest, et hoolimata ema kõrgest east oli ta surm väga ootamatu.

«Ta põdes kevadel kopsupõletikku, aga sai sellestki täiesti terveks ja tõusis jalule. Käis hiljuti saunaski ning mitte lihtsalt soojas ruumis pesemas, vaid ikka laval leili võtmas,» rääkis tütar. «Nüüd siis sai ta aeg lihtsalt otsa.»

Anu Milius ütles veel, et ta on oma emaga eluaeg ehk 71 aastat koos elanud.

«Mu ema elus on olnud kõige tähtsamal kohal armastus. Armastus ligimese ja lähedaste vastu,» sõnas ta. Ja asi, mis Anu Miliuse meelest veel kõneväärt on, on ta ema sihikindlus.

«Ema käis iga päev väljas jalutamas, ei jäänud laisaks, ei arvanud kunagi, et on juba küllalt vana ja väsinud, et enam ei pea minema. Ikka läks,» rääkis ta.

Meeta Haldret jääb leinama veel poeg Tõnu Haldre, neli lapselast ja seitse lapselapselast. Paljud teisedki lähedased inimesed, sugulased ja sõbrad, samuti Salemi kiriku kogudus, mille kauaaegne liige ta oli.

Hüvastijätt Meeta Haldrega leiab aset 30. juunil kell 12 Salemi kirikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles