Valvas kodanik kallas püütud kalad tiiki tagasi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selles tünnis oli täna mõni minut enne kella ühte päeval 120 kokre, kelle valvas tartlane  ühe liigutusega tiiki tagasi kallas. See tegu muutis Vanemuise tiiki puhastava Lõunalaanded OÜ juhi Valdek Tageli väga valvsaks ja ettevaatlikuks, ta lubas tünni panna raske kivi, et kalade «päästmine» enam ei õnnestuks.
Selles tünnis oli täna mõni minut enne kella ühte päeval 120 kokre, kelle valvas tartlane ühe liigutusega tiiki tagasi kallas. See tegu muutis Vanemuise tiiki puhastava Lõunalaanded OÜ juhi Valdek Tageli väga valvsaks ja ettevaatlikuks, ta lubas tünni panna raske kivi, et kalade «päästmine» enam ei õnnestuks. Foto: Kristjan Teedema

Oma viis tundi ja üle saja kinnipüütud ilusa kogre läksid täna nagu niuhti vett vedama, kui Tartu Vanemuise tiigi puhastamisse sekkus agar noor pensionär, kes kõigepealt tegutses ja alles pärast seatempu rääkima hakkas. 

Täna kella ühe ajal päeval tegi Lõunalaaned OÜ juht Valdek Tagel ettevalmistusi Vanemuise tiigi puhastamiseks ehk püüdis sealt rahulikult kalu, et neid mujale elu peale viia.

Ilm oli ilus, rahvas liikus, üks vanem proua jalgrattaga koguni peatus tiigi ääres.Tagel ei jäänud teda vaatama, sest pole ju viisakas ilusat vaadet nautivat inimest põrnitseda.

Aga asjata! Nagu ta selja pööras, kostus suur sumakas ja tiigi kaldal avanes vaatepilt, mida kirjeldatakse vaid kalamehejuttudes.

«Proua oli tünni püütud kaladega sülle haaranud ja kalad tiiki tagasi kallanud,» kirjeldas Valdek Tagel juhtunut. «Veidi pealt kella kaheksat hommikul alustasin püügiga, veidi enne ühte päeval oli mul käes 120 kokre, just enne ta tulekut jõudsin ära lugeda, ja kell üks olid kõik kalad vees tagasi!»

Tõtt öelda kaotas Tagel selle peale huumorimeele ja röögatas «Mis te tegite!» Kuid kalade «päästja» polnud arg ega suu peale kukkunud.

«Kõigepealt tegi tembu ära ja alles siis hakkas rääkima, kukkus õiendama, et püüan siin alamõõdulisi kalu,» ütles Tagel pool tundi pärast intsidenti, kui taastunud huumorimeel oli aidanud kibedast kaotusest üle saada.

«Lubasin esimese hooga ta kaladele järele visata, aga see valas veel rohkem õli tulle, ähvardas mulle politsei ja keskkonnainspektorid kutsuda,» rääkis Tagel ausalt.

Ta selgitas «päästjale», et püüab kalu, ka väikseid, täie õigusega, selle kohta on isegi paber olemas, sest Lõunalaaned OÜ hakkab pärast kokrede ümberasustamist Vanemuise tiiki puhastama.

Küsimusele, kas valvas kodanik sellest siis tõesti ajalehest ei lugenud, tuli eitav vastus. «Rääkis, et sai hiljuti kuuekümneseks, jäi paar kuud tagasi pensile ning naudib nüüd elu,» märkis Tagel. «Ajalehti ta ei lugevat ning uudiseid ei kuula, sest see segaks elu nautimist, midagi head uudistes ei räägitavat. »

Lõpuks mõistis valvas kodanik, mis ta teinud oli, ja küsis, kas saab teo kuidagi heastada. Valdek Tagel soovitas tal kiiresti lahkuda ja alustas jälle nullist. Aga tünni ega möödakäijaid ta enam silmist ei lasknud, sest kui leidub üks vabatahtlik agar inspektor, võib neid olla rohkemgi.

Õhtul sõidutas Tagel sadakond kokre Supilinna konnatiiki, homme on ta Vanemuise tiigi ääres jälle kalavetel, et sealt võimalikult palju kalu välja püüda.

Pärast seda puhastab Lõunalaaned Vanemuise tiigi veetaimedest, põhjamudast, kõdunenud lehejäänustest ja olmeprahist. Ligi 1120-ruutmeetrise tiigi puhastamine maksab Tartu linnale 11 532 eurot. Veesilm peaks puhtamaks saama enne jaanipäeva.

Koostamisel on Vanemuise pargi teede ja tiigi ümbruse rekonstrueerimisprojekt, need tööd on kavandatud septembrisse-oktoobrisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles