Palgamõrva tellimisega seostatud mees sai Kallaste linnapeaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste uus linnapea Gennadi Kulkov töötas selle pildi tegemise ajal 2006. aastal Mustvee linnapeana.
Kallaste uus linnapea Gennadi Kulkov töötas selle pildi tegemise ajal 2006. aastal Mustvee linnapeana. Foto: Sille Annuk

Pool aastat Kallaste linnapeana töötanud Gerli Koppel pani mai lõpus ameti maha. Volikogu valis tema asemele ametisse Gennadi Kulkovi, keda on seostatud õnneks täide viimata jäänud palgamõrva tellimisega ja kes on tunnistanud end süüdi inimröövi katses.

Kallaste üheksaliikmeline linnavolikogu valis teisipäeval Gennadi Kulkovi (64) linnapeaks viie poolt- ja kahe vastuhäälega, kaks liiget jäid erapooletuks.

«Olin vaba inimene, pensionär, tehti pakkumine ja miks ka mitte,» ütles Gennadi Kulkov täna enne tööpäeva lõppu. «Olen teist päeva tööl, kõiki probleeme veel ei tea, aga probleeme on siin palju. Olen ise Peipsi äärest pärit, see kant meeldib mulle ja loodan linna aidata, oskusi on.»

Aastatel 2002–2007 oli Kulkov Mustvee linnapea, sellest ametist tuli tal lahkuda umbusalduse tõttu. Tõsiasjas, et Kallastel linnapead tihti vahetuvad, Kulkov probleemi ei näe. «Tean, miks eelmine linnapea välja vahetati,» teatas ta. «Ma ei näe selles suurt probleemi, kui rahvas mind toetab.»

Värvikas minevik

Kallaste eelmine linnapea Gerli Koppel pani mai lõpus ameti omal soovil maha. «Pettusin sealses süsteemis totaalselt,» põhjendas ta. «Kallastel ei taheta midagi muuta, tahetakse hämaralt jätkata. Mina seda mängu kaasa ei mängi, oma nime ei määri.»

Koppeli sõnul ei tulnud tal Kallastel ausast ja õiglasest koostööst midagi välja, selleks oleks pidanud välja vahetama paar inimest, sealhulgas abilinnapeana töötanud Viktor Nukka, kes kannab Kallaste linna raha omastamise eest kriminaalkaristust.

Nüüd Nukka enam abilinnapea pole, ta esitas mais lahkumisavalduse ja Koppel kirjutas linnapeana sellele alla.

«Mind taheti Kallastele vaid töötavaks tankistiks,» märkis Koppel. «Kahju, et nii läks, tahtsin seda kohta paremaks teha, et Kallaste poleks must lammas. Kallaste näitel tehakse juba korruptsioonikoolitusi. Uue linnapea nime kuuldes ei uskunud ma oma kõrvu – ei ole võimalik!»

Värvika minevikuga mees, iseloomustas Kallaste linnavolikogu liige Jaak Üprus uut linnapead. «Meie õnnetu linnakese kriminaalne aura elab edasi,» rääkis ta. «Kriminaalkaristust kandev abilinnapea lahkus ametist, nüüd on kriminaalse minevikuga mees tema asemel linnapea. Ka meie volikogu esimees on kriminaalasjas kahtlustatav.»

Ei kommenteeri

Keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuuri esindajad kinnitasid 2007. aasta 14. novembril ETV saates «Pealtnägija», et Mustvee ekslinnapea Kulkov tellis sama aasta kevadel volikogukaaslase palgamõrva.

Väidetavalt maksis Kulkov palgamõrvarile kahes osas kokku 30 000 krooni, et kõrvaldada kohalik poliitik ja ajakirjanik Fjodor Maspanov, kellega tal tekkis tüli seoses maatükkidega Mustvees.

Õnneks jõudis keskkriminaalpolitsei õigel ajal jaole ja võttis operatsiooni käigus tellija koos tapjale mõeldud rahaga kinni.

Sõlmitud kokkuleppemenetluse järgi kahetses Kulkov tehtut, tunnistas end süüdi inimröövi katses ning sai juriidiliste nüansside tõttu vaid nimetatud kuriteo eest karistuseks aastase tingimisi vangistuse.

Kulkov ei soovinud seda juhtumit kommenteerida volikogule ega Tartu Postimehele.

«Eks elu näitab, mis saab,» ütles Üprus. «Kui Kulkov pole marionett, kui tahab ise mõelda, siis ta kaua Kallaste linnapeana ei tööta, selline armastus ei kesta siin kaua.»

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse järgi ei tohi linnapeaks ja vallavanemaks valida inimest, kellel on karistatus tahtlikult toime pandud kuritoe eest. Gennadi Kulkovi karistatus on kustunud 2013. aasta novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles