Suvelavastust rikastab tsirkus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Dvinjaninov näitas laulupeomuuseumi õues, kus etendatakse tänavu suvel kaht lugu Vinskist, et ta ei ole unustanud žongleerimist, mille ta õppis selgeks Pärna tänaval Emajõe lähedal ühel igaval suvel, kui ta oli umbes sama vana kui Vinski.
Andres Dvinjaninov näitas laulupeomuuseumi õues, kus etendatakse tänavu suvel kaht lugu Vinskist, et ta ei ole unustanud žongleerimist, mille ta õppis selgeks Pärna tänaval Emajõe lähedal ühel igaval suvel, kui ta oli umbes sama vana kui Vinski. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi suvelavastuste hooaeg juba algas, sest läinud nädalal andis Vanemuine ülikooli endises kirikus mullu suvel mängitud «Kajaka» kolm viimast etendust, on uued lavastused alles valmimas. Üks neist vajab tsirkuseartiste.

Emajõe suveteater etendas eelmisel suvel Tartu laulupeomuuseumi vabaõhulaval menukalt soome kirjaniku Aapeli lugu «Üle linna Vinski», mille oli näidendiks kirjutanud ja lavastanud Andres Dvinjaninov. Selle peategelane on vahva poiss Vinski, kes peab suve veetma unises suvises väikelinnas Hömpstadis.

Dvinjaninovi uues lavastuses «Vinski ja Vinsentti» tegutseb Vinski koos rääkiva haraka Vinsenttiga. Kahekesi panevad nad mängu ka oma detektiivioskused. Ja neid on vaja seoses linna etendusi andma saabuva tsirkusega Tingel Zum Tangel.

Tsirkuseartistide ülevaatus

Emajõe suveteatris ei ole oma tsirkuseartiste. Teatri juht Andres Dvinjaninov loodab nad leida tartlaste hulgast ning korraldab selleks 2. juunil kell 18 Karlova teatris (Tähe 66) ülevaatuse.

«Oodatud on kõik, kes oskavad teha midagi, mis võiks olla tsirkusenumber,» ütles ta. «Need võiksid olla kloun, köielkõndija, habemega naine ja – kui keegi tunneb ennast loomana – kaamel või tiiger, mustkunstnik, kes suudab meie silma all kaabust jänese või publiku hulgas istujal kõrva tagant midagi välja võtta või muid trikke teha.»

Aapeli raamatus on kirjutatud ka näiteks neiust, kes on trapetsiartist ehk iluvõimleja, ja jõumehest. Ülevaatusele on oodatud nii lapsed kui ka täiskasvanud.

«Ja kui kellelgi vedeleb kuskil tsirkusetelk, rendiksime selle ja paneksime üles laulupeomuuseumi parki,» ütles ta. «Lavastuse kujundusse ehitame tsirkuseareeni kahe vaatuse vaheajal.»

«Vinski ja Vinsentti» esietendus on 18. juulil. Enne seda on sealsamas laulupeomuuseumi õues kavas mullu suvel mängitud «Üle linna Vinski», mille etendused algavad 19. juunil.

Eelmisest suvest tänavusse

Need teatrihuvilised, kellel on nägemata möödunud suvel esietendunud muusikaline lavastus «Segajad» Luke mõisa pargis, saavad seda vaadata eeloleval suvel. Samuti on tänavu mängukavas Alatskivil Liivi muuseumis mullusuvine «Kus sa oled, Juhan Liiv?».

Alatskivile on asja ka neil teatrihuvilistel, eks tahavad vaadata Robin Hawdeni romantilist komöödiat «Täiuslik pulm». Lavastaja ja muusikaline kujundaja on Jaan Willem Sibul, üks osatäitjaid on Merle Jääger.

Merle Jääger on üks osalisi ka Vanemuise vabaõhulavastuses «Obinitsa», mille etendused on Obinitsas. Loo ühest setu perest saja aasta jooksul on kirjutanud Kauksi Ülle koostöös lavastaja Ain Mäeotsaga.

Tartu Uue Teatri suvelavastus «Odysseia» viib vaatajad augustis Odysseuse radadele. Klassika uustõlgenduses on see rahuvalvaja teekond kriisikoldest koju, omamoodi avastusretk Tartu äärealadele, vaade Eestile ja Tartule võõramaalase, rahuvalvesõduri ja turisti pilgu läbi.

Publik satub etenduse ajal erinevatesse tuntud või tundmatutesse Tartu paikadesse.

Retk kestab kolm tundi, liigutakse enamasti bussiga, aga ka jala. Etenduse algus- ja lõpp-punkt on Tartu Uus Teater (Lai 37). Autor, lavastaja, kunstnik ja muusikaline kujundaja on Ivar Põllu.

KAS TEATE?

Esietendused

* «Obinitsa» esietendub 2. juulil Obinitsas.

* «Vinski ja Vinsentti» esietendub 18. juulil Tartu laulupeomuuseumi õues (Jaama 14).

* «Täiuslik pulm» esietendub 21. juulil Alatskivi mõisa kastellis.

* «Odysseia» esietendub 14. augustil, lavastuse algus ja lõpp on Tartu Uues Teatris (Lai 37).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles