Rahvusarhiivi uue peahoone nurgakivisse müüriti rahva soovid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusarhiivi uue peahoone Noora nurgakivi silindrisse läksid lisaks meenemüntidele ja värskele Postmehele ka Eesti inimeste soovid aastasse 2115.

«Me kõik teame, kui oluline on mälu hoidmine ja milline jõud on mälestustes. Ja milline jõuetus on ilma mäluta. See arusaam on aidanud meil püsida ja hoida lootust ning seista sulandumise ja sulamise vastu. Ja veelgi hullema vastu,» lausus täna lõunal rahvusarhiivi uue peahoone nurgakivi tseremoonial ligi paarisajapealise rahvahulga ees president Toomas Hendrik Ilves.

 

Uue maja valmimise üle jagas rõõmu ka  riigiarhivaar Priit Pirsko, kelle sõnul puudutab rahvusarhiivi ehitamine väga paljusid inimesi ja organisatsioone. «Rahvusarhiivil on kahesugune roll: ta tagab säilitamist väärivate dokumentide säilimise, teisalt on arhiivil umbes 40 000 püsikasutajat, kes regulaarselt tutvuvad ajalooallikatega,» lausus Pirsko.

 

Muu hulgas läksid nurgakivisilindrisse ühisloome kampaania käigus kogutud head soovid inimestele aastasse 2115 ning mini-DVD rahvusarhiivi infosüsteemiga, mis sisaldab andmeid rohkem kui 8,8 miljoni arhivaali kohta. Lisaks veel märtsis välja lastud Eduard Vilde loomingule pühendatud 10-eurone meenemünt ning Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis välja arendatud tehislihased.

 

Peale presidendi ja riigiarhivaari esinesid nurgakivitseremoonial sõnavõttudega haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must, Tartu linnapea Urmas Klaas, Riigi Kinnisvara ASi juhatuse esimees Jaak Saarniit ja Tartu piiskop Joel Luhamets.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles