Edgar Savisaare jalg amputeeriti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Keskerakonna initsiatiivil kokku kutsutud pressikonverentsil Tartu ülikooli kliinikumis anti ülevaade Edgar Savisaare tervislikust seisundist.

Anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku juhataja professor Joel Starkopf, kes on Edgar Savisaare ravijuht, kinnitas, et patsiendi seisund on jätkuvalt kriitiline.

Savisaar saabus haiglasse kolmapäeva pärastlõunal kurnatuna. Selgus, et tegu on jalavigastusest tingitud streptokokknakkusega. Savisaarel tekkis toksilise šoki sündroom ja oli vajadus kiire operatsiooni järele. See ka neljapäeval tehti. Esimene operatsioon oli edukas ja infektsiooni levik saadi esialgu pidama.

Patsiendi seisund aga ei paranenud ning kirurgiakliiniku professor Peep Talving ütles, et arstliku konsiiliumi otsus oli ühine: haige peab minema tagasi lõikustuppa. Alustati nakatunud kudede eemaldamisega, seejärel tehti ühine otsus, et jäset ei saa säilitada ja parem jalg amputeeriti ülaltpoolt põlve.

Tõsise jalahaavainfektsiooni tekitaja, mis põhjustab rasket tervislikku seisundit, on rahvasuus tuntud ka kui lihasööjabakter. Nakkuse sai Savisaar säärel asunud vähem kui sentimeetri pikkuse kriimustuse kaudu.

Kui lähipäevil peaks selguma, et infektsioon on kahjustanud kudesid ka amputeeritud jäsemeosast kõrgemal, vajab patsient taas radikaalset kirurgilist ravi.

Joel Starkopf lisas, et selle bakteriga nakatumiseks pole tarvis sõita Tai kuningriiki, vaid selle võib saada ka Eestist. Patsiendi üldine tervislik seisund võis bakteri levikut ka kiirendada.

Copy
Tagasi üles