Lastefond ootab Tartus taas mänguasju

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängunurk TÜK lastekliiniku taastusraviosakonnas. Esiplaanil sõiduk-lehmapreili mille on tööõpetuse tunnis meisterdanud ja lastehaiglale annetanud Tartu Raatuse Kooli poisid.
Mängunurk TÜK lastekliiniku taastusraviosakonnas. Esiplaanil sõiduk-lehmapreili mille on tööõpetuse tunnis meisterdanud ja lastehaiglale annetanud Tartu Raatuse Kooli poisid. Foto: Kalev Saar

Järgmisel nädalal, 16. kuni 22. märtsini on kõikidel inimestel võimalus annetada oma lastest seisma jäänud mänguasju Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefondile.

Kõik annetatud mänguasjad jagatakse laiali kliinikumi lasteosakondade mängunurkade sisustamiseks.

Mänguasju saab tuua Tartu Kaubamaja kolmandal korrusel, Apollo raamatupoe kõrval asuvasse kogumiskohta kella 17 kuni 19-ni.

Seal ootavad kaks lastefondi vabatahtlikku, kes vaatavad toodud lelud kohe üle, et veenduda, et need oleksid haiglakeskkonda ikka sobivad esemed.

Lasteosakondadesse annetatavad mänguasjad ei tohiks olla pehmed ja karvased ega koosneda väikestest tükkidest, need peaksid olema lihtsasti puhastatavad või pestavad.

3- kuni 4-aastastele väikelastele võib tuua häälitsevaid ja plastikust mänguasju, samuti muusikariistu, autosid, klotse, puidust puslesid ning mitmesugustest reljeefsetest materjalidest asju, aga ka eakohaseid raamatuid.

1- kuni 3-aastastele on oodatud kõristid, värvilised ja kõlisevad lelud, mis aitaksid siis, kui laps arsti ülevaatusel on, tema tähelepanu endal hoida.

Suurematele lastele on teretulnud lauamängud, pusled, DVD-d, arvutimängud, muusika kuulamise ja filmide vaatamise vahendid ning käsitöö- ja meisterdamise komplektid. Aga ka need mänguasjad, mis võimaldavad lastel füüsiliselt aktiivsed olla, näiteks hüppepallid ja tavalised pallid õues mängimiseks, kelgud, liulauad, rulad.

Kõige suurem puudus on 11-16-aastastele sihipärase ja arendava tegevuse pakkumise vahenditest.

Mänguasjade kogumisi on lastefond korraldanud alates 2010. aastast ning need on osutunud väga edukaks.

Lastefondi tegevjuhi Sandra Liivi sõnul toovad inimesed hea meelega mänguasju, sest kasu on vastastikune – kliinikum saab patsientide jaoks meelelahutusvahendeid ning mänguasjade toojad saavad koju ruumi juurde.

«Kindlasti soodustab annetamist teadmine, et need asjad hakkavad rõõmustama just haigeid lapsi,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles