Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Tartusse plaanitakse luua riigikaitsegümnaasium

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jaan Olmaru
Copy
Tartu raekojas arutati riigikaitsegümnaasiumi loomist.
Tartu raekojas arutati riigikaitsegümnaasiumi loomist. Foto: Jaan Olmaru

Kaheksa aastat tegutsenud Tartu Erakool soovib 2016. aasta sügisest panna Tartus tööle riigikaitsegümnaasiumi, mis valmistaks ette tulevasi kadette kaitseväe ja sisekaitse õppeasutustele.

Idee järgi oleks loodav Tartu riigikaitse eragümnaasium üldharidust andev gümnaasium, mis keskendub riigikaitse aluste õpetamisele laiemas tähenduses. Kooli õppekava vastab täielikult riiklikule õppekavale. Samas oleks erinevad ained esitatud osaliselt läbi riigikaitse prisma ning oluliselt suurem oleks erinevate ainete lõimumise osakaal.

Igal aastal plaanitakse gümnaasiumisse võtta kuni 90 õpilast üle Eesti. Aastakäik jaguneks 15-liikmelistesse rühmadesse, kes alates teisest õppeaastast moodustavad kolm suuremat suunda. Iga rühm saab lisaks klassijuhatajale oma rühmaülema, kellena nähakse Kõrgema Sõjakooli kadette.

Kaalutud on varianti, kus gümnaasium kestaks neli aastat, mis sisaldab kohustusliku ajateenistuse läbimist.

Tartu Erakooli direktor Urmo Uiboleht ütles, et kool on mõelnud gümnaasiumi loomisele ammu. «See mõte on olnud püsivalt olemas ja kui Tartu linn näeb meie gümnaasiumil ja potentsiaalsel riigikaitsegümnaasiumil ühisosa, siis oleks see õige tee,» ütles Uiboleht ning märkis, et Tartu Erakoolil on selleks parimad võimalused.

«See tähendab seda, et see gümnaasiumi oleks loodud täiesti teistel alustel. Mitte ainult suunana, vaid kogu ideoloogia oleks üles ehitatud laiapõhjalisemalt ja lõimitult. Eragümnaasiumis annab teha asju paindlikumalt ja rohkem. Ka ajalised vajadused on teises mõõtmes kui tavagümnaasiumis,» lausus Uiboleht.

Sobib Tartusse

Tartu linnapea tunnistas, et riigikaitsegümnaasiumi idee on Reformierakonna idee. «Ja kui see kool tuleb, siis peab see tulema Tartusse. Tartu on Eesti sõjaväelise hariduse keskus ja ilma selle kompetentsita on seda väga raske ette kujutada,» lausus Klaas.

Klaasi sõnul peab linn vastavalt seadusele erakoole toetama. «Kuid minu mõte on selles, et kõik omavalitsused tahavad olla elujõulised ja võistlevad omavahel. Tartu on hariduslinn ja Tartut teatakse koolide järgi. Kui siia luuakse riigikaitsegümnaasium, siis Tartu potentsiaal on väga suur,» sõnas Klaas ning ei välistanud, et Tartust pärit riigikaitsegümnaasiumi õpilastele hakkab linn tulevikus stippi maksma.

«Kas see nii hakkab olema või mitte, on täna vara öelda. Järgmine etapp peab olema idee ministeeriumitega läbi arutada ja keskvalitsus peab ütlema, mida ta sellest initsiatiivist arvab,» lausus Klaas.

Esialgu skeptiline

Täna Tartu Erakooli poolt kokku kutsutud esimesel arutelul osalenud Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste ülem kolonel Martin Herem oli esialgu idee osas siiski skeptiline.

«Hetkel tundub see kaitseväe ning politsei ja piirivalveameti huvidele kalduv. Ma ei usu, et ühele sellisele valdkonnale keskenduva gümnaasiumiga saaks ära lahendada näiteks meie personaliprobleemi. See on kolm aastat investeeringuid, aga ma ei näe, et sellel oleks väga suur kasutegur,» ütles Herem.

Koloneli sõnul pooldab ta pigem kodanikukasvatust. «Et kodanik saaks aru riigi toimimisest. Igasugust lõimitud õpetamist ma toetan, aga ekstra riigikaitsele keskendumine... Noor inimene jõuab selle gümnaasiumi jooksul oma eelistused mitu korda ümber mõelda,» lausus Herem.

Tagasi üles