Piltuudis: Tartu astus Euroopa teaduskultuuri linnade hulka

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu liitus teaduskultuurilinnade liiduga. Deklaratsioonile kirjutas alla Tartu linnapea Urmas Klaas (keskel), vasakult Ahhaa teaduskeskuse juhatuse liige Pilvi Kolk ning paremal Ahhaa turundus- ja kommunikatsioonijuht Mathis Bogens.
Tartu liitus teaduskultuurilinnade liiduga. Deklaratsioonile kirjutas alla Tartu linnapea Urmas Klaas (keskel), vasakult Ahhaa teaduskeskuse juhatuse liige Pilvi Kolk ning paremal Ahhaa turundus- ja kommunikatsioonijuht Mathis Bogens. Foto: Kristjan Teedema

Tartu jaoks on teaduskultuuri linnade võrgustikku kuulumine suur asi aga Tartu ka kindlasti väärib seda, leidis neljapäeva hommikul vastavale deklaratsioonile alla kirjutanud Emajõelinna meer Urmas Klaas.

Teaduskultuuri linna deklaratsioonile on alla kirjutanud 47 linna linnapead. Teiste seas ka näiteks Brüssel, Jeruusalemm, Varssavi, Riia ja Torino. Võrgustiku idee seisneb selles, et ühendada üle Euroopa linnad, mida iseloomustab keskmisest suurem seotus teaduse ja haridusega.

Teaduskultuuri linnades on sageli teaduskeskused, uurimisasutused ja ülikoolid. Neis linnades mõeldakse kodanike kaasamisele ja otsuste tegemisel kasutatakse võimalusel ka uuringuid ja teadlasi. Ühtlasi on projekti eesmärk anda linnale ja selles asuvatele asutustele võimalus ennast tutvustada ühise kaubamärgi all.

Ettepaneku liituda võrgustikuga «Cities of Scientific Culture» tegi linnale teaduskeskus Ahhaa. Omalt poolt lubasid teaduskeskuse esindajad teha kõik, et linn vastaks deklaratsiooni tingimustele. Nii on ka sel aastal tulekul Teadlaste öö, mille üritusi külastab taas arvatavalt vähemalt 40 000 inimest. Neist paljud välismaalt. Lisaks soovib Ahhaa korraldada sügisel ka teadusteatrite maailmameistrivõistlused.

Linnapea leidis, et Ahhaa keskus ei ole mitte üksnes Tartu, vaid terve Eesti pärl. Emajõelinna ja Lõuna-Eesti asutused ei tee aga tihti piisavalt koostööd, et regiooni võimalusi paremini müüa ja meelitada siia rohkem turiste. Lähiajal lubas meer kutsuda kokku turismialas tegutsejad, et panna kokku ühiseid reisisihte. Näiteks saab konverentsiturismiga ühitada muuseumi- ja teatrikülastusi, sportimist, puhkust ja hea toidu nautimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles