Tartlase juubel. Vilma Trummal 90

, ajaloolane, Vilma Trummali õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilma Trummal
Vilma Trummal Foto: Erakogu

Reedel, 21. novembril täitus Vilma Trum­malil 90. aastaring. Juubilaril on suuri teeneid paljude Eesti ajaloolaste koolitamisel ja Tartu va­nema ajaloo uurimisel.

Vilma Trum­mal (neiuna Õun­roos) on sündinud 1924. aasta 21. novembril Harjumaal. Aastatel 1945–1950 õppis ta Tartu riiklikus ülikoolis ajalugu ja arheoloogiat, hiljem jätkusid õpingud aspirantuuris. Nelja aasta jooksul kirjutas Vilma Trummal 438 lehekülje paksuse väitekirja «Vene-eesti vastastikused suhted IX sajandist kuni XIII sajandini».

Neli aastakümmet (1955–1995) töötas Vilma Trummal õppejõuna Tartu ülikoolis. Neil aastail ajaloo-osakonnas õppinud üliõpilased mäletavad hästi tema loengukursusi arheoloogia alustest ning NSV Liidu muinas- ja keskaja ajaloost. Omaaegsed ajalootudengid pidasid Vilma Trummalit üheks kõige heasüdamlikumaks õppejõuks ajaloo-osakonnas.

Pikka aega oli Trum­mal ülikoolis ainus arheoloogiaõppejõud, peamiselt tema õlul lasus selle rahvusteaduse spetsialistide ettevalmistamine. Tema juhendamisel kaitsti 40 arheoloogiaalast diplomitööd, kursusetööde arv ulatub sadadesse.

Teadustöös keskendus Trum­mal esmajoones Tartu vanema ajaloo arheoloogilisele uurimisele. Nõukoguliku ideoloogia surve tõttu polnud 1950. aastatel lihtne linnades kaevamisi teha, sest keskaegseid linnu peeti eelkõige sakslaste ja nende kultuuriga seotuks.  

Vilma Trummalil õnnestus Tartu arheoloogilist uurimist alustada suhteliselt varakult. Ta põhjendas seda vajadusega otsida siit Kiievi suurvürsti Jaroslav Targa 1030. aastal rajatud «vene linna» ja vene-eesti «igipõliste sõprussuhete» jälgi. Nii õnnestuski Vilma Trum­malil aastatel 1956–1958 ja 1960 teha arheoloogilisi kaevamisi Tartu linnusel, selle tulemused avaldas ta raamatuna.

1966. aastast jätkas Vilma Trummal arheoloogilisi uurimistöid Tartu vanalinna alal ja seetõttu võime teda pidada koguni linnaarheoloogia uurimissuuna rajajaks Eestis. Järgmistel aastatel juhendas ta Tartus veel mitmes paigas arheoloogilisi kaevamisi, viimati 1988. aastal botaanikaaia territooriumil. Vilma Trummal on avaldanud tublisti üle poolesaja teadusliku ja aimeartikli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles