Karu toob abivajajaile lastele tuge

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karuga pildile jäänud Alari ja Aime Ilves ütlesid, et õnneks on nende lapselapsed terved, ning just tervist soovisid nad kõigile.
Karuga pildile jäänud Alari ja Aime Ilves ütlesid, et õnneks on nende lapselapsed terved, ning just tervist soovisid nad kõigile. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi juht Sandra Liiv tuleb kokkulepitud paika suure kollase karuga. See on ta isiklik kaisukaru, mille kallim kinkis umbes viis aastat tagasi. Karul nime ei ole, on lihtsalt karu.

Täna liigub Sandra Liiv selle karuga ringi terve päeva. Ka siis, kui viibib lastefondi tegevjuhina töökohtumistel või kui kõnnib tänaval.

Sandra Liiv annab sel viisil märku, et käes on kliinikumi lastefondi 14. sünnipäev ning et kui keegi soovib sellest päevast välja teha ja omalt poolt kaasa aidata annetuste paremale saabumisele, siis tuleb tal teha endast koos karuga pilt ja saata see lastefondi Facebooki lehele.

Iga postitatud mõmmi-selfie pealt annetab lastefondi koostööpartner, kinnisvara tagatisel laenu pakkuv ettevõte Nordic Hypo ühe euro lastefondi tänavuse põhikampaania, sügava ja raske puudega laste hoiukodude toetuseks.

Lastefondi maskotti Mõmmikut, kes on ju ka karu, võib samuti homme kohata mitmel pool linnas. Kui selfie-pildi tegijal endal parasjagu karu võtta pole, võib ta pildi peale kutsuda Mõmmiku. Või teha pilti nii, et taustale jääb lastefondi karuga plakat.

Eile proovisime Sandra Liiviga, kuidas inimesed niisugusesse pildistamisse suhtuvad. Sandra Liiv läks ees, karu süles, ning peatas Küüni tänaval härra koos prouaga.

Härra ja proua arvasid algul, et neil küll aega ei ole ja nad ei taha mingist kampaaniast kuuldagi. Aga kui Sandra Liiv oma karu kiitis ja lastefondi sünnipäevast rääkis, sulasid nad minuti pärast lahkeiks koostööpartnereiks.

Vastutulijaiks osutusid supilinlased Aime ja Alari Ilves, kel endal on seitse lapselast. Aime Ilves küll kahetses, et pildi peal peaks olema hoopis nende 10-aastane lapselaps Emilie, kellele nad just olid karu kinkinud.

«Aga olgu siis peale,» leebusid nad ja lasid ka pildi teha. Tänasid veel ning näis, et läksid edasi palju heatujulisemalt, kui olid tulnud.

Proovisime veel. Kohvikust tuli välja üks võõrapärase olemisega mees, kes karu nähes peaaegu et ise tahtis meiega rääkida.

«Oi, karu!» ütles ta ja pakkus, et tema võiks seda karu hoopis joonistada. Krabas ajakirjaniku käest märkmiku ja asus joonistama. Lisas, et ta on kunstnikukalduvustega bulgaarlane Ivaylo Zlatkov ning et ühel hiljutisel koosviibimisel Tartus ta ainult karusid joonistaski. Sandra Liiv proovis samal ajal rääkida talle sellest, mis on lastefond.

Sandra Liiv on palunud paljudel oma sõpradel ja tuttavatel homme karu kaasas kanda. Ka oma ema Helin Liivil, kes on õpetaja Tartu kutsehariduskeskuses, «käskis» ta karuga tööle minna ning seal kolleegidele ja õpilastele lastefondi sünnipäevast rääkida.

«Kaisukaru sümboliseerib turvalist toetajat, kellele võib iga kell oma muret kurta,» sõnas ta. «Ilmselt on meil kõigil seoses mõne kaisuloomaga olemas lapsepõlvest pärit helged mälestused. Mõmmiga selfie tegemine on otsekui toetusavaldus kõigile abivajajatele, lisaks aitab see annetussummat suurendada.»


Annetused

• Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on neljateistkümne aasta jooksul kogunud 1,5 miljonit eurot annetusi, millega on toetatud haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles