Koerhaldjas Mia jõuab raamatust teatrilavale

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando ja Kadi Urbas käisid Miast rääkimas meie toimetuses. Postimees on neile mõlemale olnud varasemast tuttav ka töiselt. 1990. aastatel ajakirjandust õppides oli Ando ametis suvereporterina kahel aastal ja tegi ka hiljem kaastööd. Hariduselt fotograaf Kadi on teinud Postimehele ja teistele väljaannetele kaastööd vabakutselise ajakirjanikuna.
Ando ja Kadi Urbas käisid Miast rääkimas meie toimetuses. Postimees on neile mõlemale olnud varasemast tuttav ka töiselt. 1990. aastatel ajakirjandust õppides oli Ando ametis suvereporterina kahel aastal ja tegi ka hiljem kaastööd. Hariduselt fotograaf Kadi on teinud Postimehele ja teistele väljaannetele kaastööd vabakutselise ajakirjanikuna. Foto: Margus Ansu

Mia on koerhaldjas, kes elab Jõuluvana ja Jõulumemme kodus. Temast raamatu kirjutanud Kadi Urbas on abikaasa Andoga kahasse näidanud teda ka mitmel aastal jõulumaal ning aitavad tuua Mia nüüd muusikalina lavale.

Sinisuka kirjastatud raamatus «Mia muinasjutud», mida Ur­base pere käis esitlemas laupäeval Tasku Rahva Raamatus, on koerhaldja peamine ülesanne lugeda laste erilisi kingisoove  ning võluda need kingitusteks Jõuluvana kotti.

Ühel päeval läheb ta otsima maailma parimat kingitust. Mõnikord teeb ta aga ka koerust. Ja mõnikord aitab Jõulumemmel kangastelgedel sõnu vaiba sisse mustriteks kududa «ning hoiab mõnda pikemat ja krutskeid täis isendit käpaga kinni, et too kuskile minema ei lipsaks, kui Jõulumemm on ise alles eelmise sõna kallal ametis».

Noor Ise-Loom

Mittetulundusühing Noor Ise-Loom, milles tegutsevad raamatu kirjutanud Kadi Urbas ja tema abikaasa, arvutispetsialist Ando Urbas, on koondanud vabatahtlikke, kes töötavad laste parema tuleviku nimel.

Nad on teinud õige mitmel aastal ja mitmes Eesti paigas jõulumaaüritusi, kus tunnevad rõõmu ka need lapsed, kelle vanematel ei ole võimalik kingitusi teha ega neid isegi jõulumaale koos klassikaaslastega saata. Abiks on olnud häid toetajaid, keda nad loodavad appi ka nüüd.

Kuid tänavu detsembris jätab Noor Ise-Loom järjekordse jõulumaa tegemata, vaid toob Jõuluvana, Jõulumemme ja koerhaldjas Mia laste ette Tallinnas ja Tartus heategevuslikus muusikalis «Koerhaldjas Mia».

Muusikali libreto ja muusika autor on Kaari Sillamaa, lavastaja ja koreograaf Katre Jaani, muusikajuht Hille Savi ja kunstnik Riina Vanhanen. Peaosades astuvad üles Getter Jaani, Kaire Vilgats, Emil Rutiku, Kaarel Orumägi ja Contra ning Kaari Sillamaa Laste ja Noorte Teatri laululapsed.

Muusikal kahes linnas

«Koerhaldjas Miat» mängitakse 2. ja 3. detsembril Tallinnas Nordea kontserdisaalis neli korda ning Tartus 5. detsembril Vanemuise väikeses majas kolm korda.

Ando ja Kadi Urbas loodavad pakkuda etendusi, mille peategelane on Mia, kokku Tallinnas ja Tartus kuni 6000 lapsele.

Vähemalt kolmandiku kohtadest tahavad nad pakkuda tasuta neile lastele, kelle pere elab kitsikuses. Tasuta pileteid jagatakse lasteaedade ja koolide kaudu.

Teadaolevalt esimest korda Eestis on korraldaja loonud kõik tingimused selleks, et kõigil etendustel saaksid laval toimuvat jälgida ühekorraga nii need lapsed, kellel ei ole päris korras kuulmine, kui ka need, kellel ei ole päris korras nägemine.

«Me tahaksime jõuda sinna, et Eesti teatrid teeksid seda iga päev igal etendusel,» ütles Kadi Urbas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles