Sakslased päästsid Nolckenite vara

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi mõisniku Arved Georg von Nolckeni perekonna serviis ja lauahõbe särab Saksamaal Lüneburgis Ida-Preisimaa muuseumis, millel õnnestus enda valdusse saada Nolckenitest järele jäänud hulk maale, fotosid, dokumente ja mööblit.
Alatskivi mõisniku Arved Georg von Nolckeni perekonna serviis ja lauahõbe särab Saksamaal Lüneburgis Ida-Preisimaa muuseumis, millel õnnestus enda valdusse saada Nolckenitest järele jäänud hulk maale, fotosid, dokumente ja mööblit. Foto: Ida-Preisimaa muuseum

Hiljuti päästeti haruldane, aastasadu kogutud ja säilitatud autentne esemete kogu Eestis asuvast Alatskivi lossist, teatas Saksamaal Lüneburgis asuv Ida-Preisi muuseum.

Arvukad baltisaksa perekonnaportreed läbi üheksa põlvkonna, rokokoo-, ampiir-, biidermeierlik ja historistlik mööbel, hõbedast ja portselanist lauanõud, kirjad ja dokumendid mitmest sajandist, mäekõrgused kuhjad fotosid – nii kirjeldab Ida-Preisi muuseum pressiteates perekond Nolckeni Alatskivi lossist ja perekond Münnichi Luunja mõisast pärit väärtusi, mida ähvardas sunniviisiline oksjonile panek.

«Ausalt öeldes jäi mul vist suu ammuli, kui seda varandust nägin,» rääkis Tartu linnapea Urmas Klaas, kes paar nädalat tagasi sõpruslinna Lüneburgi külastades astus läbi ka Ida-Preisi muuseumist, et kohtuda oma sealsete akadeemiliste kolleegide-ajaloolastega.

«Öeldi, et neil on varuks suur üllatus, aga midagi sellist ei osanud ma küll oodata,» lisas linnapea. «Suur toatäis mööblit, lauanõud, maalikogu, reisikirstude viisi perekonna ja Alatskivi fotosid, kirju ja dokumente. Väga uhke kogu!»

Alatskivi lossi mööblit ja väärisasju säilitati Pöringi lossis Pitzlingis, kuhu perekond Nolcken asus elama pärast Eestist lahkumist 1920. aastal. «Nii oli see päevani, kuni selle erakordse pere ühe pärija surm ähvardas kaasa tuua asjade laiali tassimise ja mahamüümise,» seisab Ida-Preisi muuseumi pressiteates.

Muuseumi teatel on üsna erakordne, et selline pärand on kestnud üle saja aasta. Ajalooliselt ainulaadne on, et pärand koosneb peamiselt Alatskivil kasutuses olnud esemetest. Nii on tegu ühega üsna vähestest kogudest, mis on säilinud Baltimaadest. Tähelepanuväärne on ka Nolckenite sugulus Luunja mõisnike Münnichitega, kelle hulka kuulus ka tuntud Vene riigimees, insener ja sõjaväelane riigikrahv Burchard Chris­toph von Münnich.

Ida-Preisi muuseumis järgmise aasta lõpus avatavale baltisaksa osakonnale kinkisid Nolckeni-Münnichi pärandi Heinrich ja Karin von Nolckeni pärijad Michael Edler von Braun, Malte Edler von Braun ja Bernd Grube.

Kogus on üle 2000 maali, mööbel, palju igapäevaesemeid (sh lauahõbe) ja isiklikke asju, mis kõik restaureeritakse. Arhiivimaterjale töötleb Margurgi Herderi instituut, kus on juba üle 1500 «riiulimeetri» baltisaksa materjale.

Edasiseks rahvusvaheliseks kultuurivahetuseks on muuseumil kavas tihe koostöö Tartu ja Alatskivi lossi kasutajatega. Urmas Klaasi sõnul toob Ida-Preisi muuseum pärast Eesti Rahva Muuseumi uue hoone valmimist Tartusse uhke rändnäituse baltisaksa ajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles