Noor veebidisainer korjas Prantsusmaalt neli medalit

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulist töötab 24-aastane veebidisainer Silver Mähar Sportlyzeri OÜs, kus ta tegeleb spordiklubide haldustarkvara arendustööga.
Juulist töötab 24-aastane veebidisainer Silver Mähar Sportlyzeri OÜs, kus ta tegeleb spordiklubide haldustarkvara arendustööga. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Euroopa kutsemeistrivõistlustel EuroSkills võitis Tartu kutsehariduskeskuse vilistlane Silver Mähar veebidisainis kuldmedali. Peale selle sai noormees veel multimeedia meeskonnaga pronksi, medali meisterlikkuse eest ning kulla riigi parima esindajana.

Silver Mähar tunnistas pärast võistlust, et Prantsusmaale minnes oli ta enesekindel ning kullalootus oli suur. Kindlust andis mullu võidetud kuldmedal Eesti kutsehariduse võistlusel «Noor meister». Samuti käis noormees külalisvõistlejana Soomes, kus sai kõrgeima punktisumma.

Mähar usub, et võidu tõi talle suur huvi ala vastu. «Kui koolis ainult kohal käia ning kuulata natuke ja teha vajaminevad ülesanded ära, siis väga palju ei oskagi,» rääkis Mähar. Ta lisas, et oluline on kogu aeg ise juurde õppida ning teha ka muud peale selle, mida koolis nõutakse.

Kolm päeva nikerdamist

Noormehele tõi Prantsusmaal võidu kolme päeva ning 18 tunni jooksul tehtud veebileht Prantsusmaal populaarsetele maiustele makroonidele. Esimesel päeval tegeles ta lehekülje haldusosaga, teisel päeval disainiga ning viimasel päeval paigutati veebilehele animeeritud ribareklaam ja lisati graafikadisaineri Martin Siilaku tehtud brošüür.

Kuigi Siilakuga istuti võistlusel kõrvuti, tehti koostööd vähe, sest mõlemal olid võistlusel erinevad ülesanded. Siilak pidi tema jaoks tegema logo, brošüüri ja ribareklaami, mida Mähar saaks oma veebilehel kasutada.

«See oli veebilehe kokkupanek täiesti nullist, hiljem töötas leht korralikult ning võib öelda, et see oli isegi natukene ilus,» rääkis veebidisainer. Ta lisas, et aega jagus tal piisavalt, kuigi ülesannete sooritamisel tuli ette ka väikesi probleeme. Näiteks pidi ta ootama pool tundi enne, kui sai ligipääsu ühele tähtsale veebileheküljele.

Võistluse ajal võis Mähar suhelda vaid graafikadisaineriga ning lõunapausil sai ta korra kokku juhendajaga, kes jagas võistlejale veidi näpunäiteid.

«Ära võeti telefonid ning internetti sai kasutada minimaalselt,» sõnas ta ning lisas, et seetõttu pidi ta enne võistlust mitmeid spetsiifilisi asju pähe õppima.

Rohkelt potentsiaali

Mähari juhendaja ja EuroSkillsi veebidisaini Eesti ekspert Margit Tennosaar osales juhendajana kolmandal võistlusel. Ta kinnitas, et pole varem EuroSkillsil tehniliselt nii puhast tööd näinud kui tänavu.

Mähari ja tema juhendaja teed ristusid paar aastat tagasi, kui noormees astus kutsehariduskeskusesse, kus Tennosaar töötas arvutigraafika õpetajana. «Silver jäi mulle kohe silma ning koostöö temaga sujus, nägin kohe, et temas on nii palju potentsiaali,» sõnas ta.

Juhendaja hoidis saladust

Kuigi juhendaja teadis võidust enne kui noor veebidisainer, suutis ta noormehe edu hästi varjata.

Tennosaar teadis kahel esimesel võistluspäeval, et Mähar juhib, ning hoidis oma juhendatava ees saladust. Tema sõnul ei öeldud pärast igat võistluspäeva osalejatele punkte, et vältida võistlejate liigset enesekindlust. «Võistlus oli kuni viimase hetkeni väga pingeline ning esikolmiku vahel käib alati tihe rebimine,» sõnas Tennosaar. Ta lisas, et seetõttu ei julenud ta ka Mäharile lootust anda.

Oluline ise juurde õppida

Mähar pole ei põhi- ega keskkoolis disainiga tegelenud ega teadnud sellel ajal, kelleks saada soovib. Ülikoolis õppis ta aasta infotehnoloogiat, mis osutus talle aga liialt teoreetiliseks. Hiljem õppis poolteist aastat semiootikat, seejärel avastas kutsehariduskeskuse ja veebispetsialisti eriala, mille lõpetas tänavu suvel.

Mähar arvab, et keskkooli lõpus ei peagi noor inimene täpselt teadma, mida soovib tulevikus õppida ning millist ametit omandada. «Mina läksin alguses valesid asju õppima, aga lõppkokkuvõttes läks kõik hästi,» sõnas ta.

Praegu ei kavatse Mähar kooli edasi minna, vaid pühendub tööle. Tänu edule EuroSkillsil on ta saanud uusi tööpakkumisi, kuid et tal on kindel töökoht Sportlyzeris, ei plaani ta praegu lisakohustusi võtta.

Euroopa kutsemeistrivõistlused toimusid 2.–5. oktoobrini Lille´is Prantsusmaal. Eestist osales 14 võistlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles