Linna potipõllumehed otsivad peenramaid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm kevadet tagasi üles haritud Lehe tänava lõpus asuvas linnaaias kasvatavad tartlased endale köögivilja ja juurikaid ligi poolesajal põl­lulapil. Muist saagist ootab veel koristamist.
Kolm kevadet tagasi üles haritud Lehe tänava lõpus asuvas linnaaias kasvatavad tartlased endale köögivilja ja juurikaid ligi poolesajal põl­lulapil. Muist saagist ootab veel koristamist. Foto: Margus Ansu

Kolm kevadet tagasi Lehe tänava lõpus ülesküntud tühermaal endale väikse põllulapi võtnud tartlased pole labidaid põõsasse visanud. Vastupidi, nüüdki ootavad seal koristamist kapsad-kaalid, mille kasvatajaid on aina juurde tulnud.

«Agaraid maakasutajaid on meie kahel suuremal põllulapil sadakond,» ütles Tartu linnaaianduse edendamiseks loodud MTÜ Tartu Maheaed juhatuse liige Siim Vatalin.

Esimesena hakkas elu 2011. aasta kevadel kihama Tartu linnalt saadud pea hektarises linnaaias Lehe tänava lõpus. Samal sügisel koristati sealt saaki poolesajalt aialapilt, toona alustanutest pooled tegutsevad seal uustulnukate kõrval senini.

Huvilisi jätkub

Läinud kevadel sai Tartu Ma­heaed linnalt tasuta kasutamiseks maad juurde Annelinnas Mõisavahe tänavas, kus tänavu askeldas 34 maakasutajat.

Lisaks on eelmise aasta kevadest linna maheaednike kasutuses ka Pargi tänava varjendi katus. Seal kasvatab köögivilja ja juurikaid paar ümbruskonna peret ning sagedased külalised on õuesõppel käivad Karo­liine lasteaia mudilased ja Kar­lova kooli õpilased.

Tartu Maheaial on praegu Mõisavahe tänava aias küll veel vabu põllulappe, kuid suures plaanis on sellest vähe. «Lehe ja Mõisavahe tänava aiad sobivad sealkandis elavatele inimestele,» selgitas Siim Vatalin. «Soovime, et Tartus oleks linnaaedu igas linnajaos.»

Et leida püsivalt kasutatavaid põllulappe ning edendada linnaaiandust, kutsus Tartu Maheaed kokku vabatahtliku koostöövõrgustiku, Tartu linnaaianduse foorumi.

Esimese tööna sai foorum Tartu linna arengukava 2013–2020 uude redaktsiooni sisse kirjutada linnaaianduse edendamise punkti.

Tulemas mõttetalgud

Järgmisena tehakse laupäeval aiandushuviliste ja asjast huvitatud linnaametnikega rattaretk Tartu linnaaedadesse. Oktoobri teises pooles, kui potipõllumeestel on sügistööd teh­tud, korraldatakse linnaaianduse mõttetalgud. Arutluse alla võetakse linnaianduse olukord ja roll Tartus ning laias ilmas.

Samuti tehakse selgeks, millised maatükid sobivad linnaaianduseks, millised on Tartus linnaaianduseks sobilikud maatükid, kuidas saab neid anda linlaste käsutusse ja teha konkreetne plaan püsiva maakasutusega linnaaedade rajamiseks.

Linnaaianduse rattaretk

• Kõik huvilised on oodatud laupäeval, 27. septembril Tartu linnaaedu tutvustavale rattaretkele Mõisavahe aeda, Lehe tänava aeda ning Hiina­linna aiamaadele.

• Kell 12 A. Le Coqi spordimaja eest (Ihaste tee 7) algav rattasõit kestab koos peatustega 2,5–3 tundi, teekonna pikkus on ligi 6 km. Retk lõpeb Lotte lasteaia hoovis teejoomise ja muljete vahetamisega.

• Vajalik registreerimine e-posti aadressil siimisker@gmail.com.

• Kõva saju korral jääb retk ära.

Allikas: MTÜ Tartu Maheaed

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles