Laud võttis vastu kõva keretäie

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Joonas tegi kunstimaja ees performantsi, milles tühi laud sai temalt rihmaga peksa.
Andrus Joonas tegi kunstimaja ees performantsi, milles tühi laud sai temalt rihmaga peksa. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kunstimaja kolme galeriid täidab Andrus Joonase isikunäitus «Meelesurfar». Avamisel esitatud per­for­mant­sis pakkus kunstnik vaatajatele kujundina piitsa ja präänikut, mis tegelikkuses väljendus laua nüpeldamise ja toiduga mäkerdamisena.

Kunstimaja ees ja sees

Joonas oli kunstimaja ette tänavale tassinud koos abilistega kaks lauda. Ühe jättis ta täiesti tühjaks. Teisele laotas eurolipu värvides lina ja sellele omakorda ladus toiduaineid, nagu näiteks kalakonservid, jahu- ja makarontoodete pakid.

Kui ta astus laudade taha sooritama kunstietendust «Huntmehe tagasitulek. Osa II. Eestlaste rahvuskombed», oli ta pähe pannud kiivri, mille küljes lehvis kaks väikest Eesti lippu.

Seepeale võttis Joonas vöölt rihma ja asus tühja lauda peksma. Mõni minut hiljem avas ta konservid, kallas tühjale lauale ning segas jahu ja makaronidega. Perfor­mant­si lõpetuseks võttis ta kiivri küljes olnud Eesti lipu ja pistis selle vart pidi toiduhunnikusse.

Kunstimaja sees on Andrus Joonase teosed pandud välja näituseks «Meele­sur­far».

Inimese areng ei ole kunstniku meelest luksus, vaid on igaühe pärisosa. Näitus on aga tema selgituse järgi kunstniku isiklik ruum, nii vaimne kui ka füüsiline, kus ta saab ausalt vestelda vaatajaga ja ise vastutada oma loomingu eest.

«Lähtuvalt sellest olen koostanud ka näituse,» lisas ta. «Võib surfata internetis, aga võib surfata lõputus meeles.»

Näitusel on teoseid aastatest 1995–2014. Need märgivad kunstniku sõnul erinevaid loomingulisi etappe installatiivse ja mõttelise tervikuna, lähtudes läbitud loomingulisest teest.

«Keskendun tegevuskunstile, sellega seotud maalikunstile ja installatsioonidele,» lisas ta. «Uuemast loomingust on eksponeeritud viimase kolme aasta maali ja per­for­mantsi loomingut, mille ainest olen ammutanud valdavalt Venemaalt.»

Joonase selgituse kohaselt ei tea kunstnik performantsi tegemisel kunagi täpselt, mis juhtub. «Pead suutma reageerida millisekunditega,» märkis ta. «Perfektset performant­si, kus kõik jookseb nagu valatult, ajad taga viis aastat. Ja kui selle kätte saad, siis on, nagu surfarid ütlevad, ideaalne laine.»

Pühendatud esivanemaile

Näituse pühendab Andrus Joonas oma esivanemaile, kes rändasid 19. sajandil Tsaari-Venemaa avarustesse otsima tõotatud maad ja valget laeva. Mõned neist jõudsid Siberisse,  mõned Musta mere äärde. Kunstnik oletab, et otsija vaimu ja julguse on ta pärinud esivanematelt.

Näitus «Meelesurfar» on Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) avatud 21. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles