Keraamik kattis laua

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keraamik Tõnis Kriisa näitab oma inimtarbevormide väljapanekul Tartu kunstimajas, et naise kehaosade kujulisi pokaale, taldrikuid ja vaagnaid saali keskel laual saab vajaduse korral päriselt kasutada.
Keraamik Tõnis Kriisa näitab oma inimtarbevormide väljapanekul Tartu kunstimajas, et naise kehaosade kujulisi pokaale, taldrikuid ja vaagnaid saali keskel laual saab vajaduse korral päriselt kasutada. Foto: Margus Ansu

Tavaliselt on nii, et kui laud on kaetud, leidub seal lisaks toidule lauanõusid, milles toitu serveerida.

Tõnis Kriisa väljapaneku «Laud on kaetud» avamisel Tartu kunstimajas oligi laual ja postamentidel pokaale, taldrikuid ja vaagnaid. Kuid need olid naise kehaosade kujulised. Nii et puuvilja võis võtta keraamiliste torsode rindade vahelt või häbemelt ning juust oli taldade peal.

Sääraseid teoseid ei ole keraamik modelleerinud peast või temast eemal istuva modelli järgi. Seekordse isikunäituse teoste loomisel on pidanud modellid olema kümnete minutite kaupa liikumatult, kuni Kriisa poolt nende peale valatud kips kuivab, et siis oleks hiljem võimalik veatu kipsvormi järgi savist taies põletada.

Kips osutas algul vastupanu. «Kui vormi võtmisel tuleb viga sisse, ei saa seda hiljem parandada,» selgitas Kriisa.

Ometi loodab keraamik samas suunas edasi minnes ka oma järgmise näituse jagu inimtarbevorme luua. Kuid siis valmib rohkem selliseid teoseid – seekord on neid kaks –, mille puhul on olnud ametis ühekorraga kaks või enam modelli.

Paljudele avamisele tulnud kunstihuvilistele pakkus riivatu välimusega vaagnatelt ja taldrikutelt puuvilju võtta selgesti nähtavat nalja. Küllap oli mõni sellinegi, kes peab niisugust tarbekunsti maitsekuse piiri ületamiseks.

Igatahes sisekujundaja Martti Ruus ei pidanud paljuks minna Tõnis Kriisa näitust vaatama ka järgmisel päeval.

Kohates väljapanekul autorit, tõstis Ruus tunnustavalt esile tema teoste juugendlikkust.

Väljapanekut «Laud on kaetud» ning samal päeval sama maja (Vanemuise 26) teistes saalides avatud Imat Suumanni maalinäitust «Ma tulen üle Toome» ja samuti Liisi Tamme videokeskset väljapanekut «Into the Work» saab vaadata 27. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles