Vabatahtlik saadab korda imesid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi Tartu vabatahtlike juht Maria Mandri ütles, et see aasta läks tõesti hästi. «Me oleme aidanud koguda tuhandeid ja tuhandeid eurosid ning meil tuleb kokku 113 üritust, kus lastefond on väljas olnud,» rääkis ta.
Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi Tartu vabatahtlike juht Maria Mandri ütles, et see aasta läks tõesti hästi. «Me oleme aidanud koguda tuhandeid ja tuhandeid eurosid ning meil tuleb kokku 113 üritust, kus lastefond on väljas olnud,» rääkis ta. Foto: Kristjan Teedema

Kui keegi paluks teil organiseerida pannkookide heategevuslikku müüki nii, et kohal oleksid gaasipliit, taigen, moos ja küpsetajad ning selle korraldamise peale ei kuluks sentigi raha, kas saaksite hakkama? Maria Mandri saab.

Maria Mandri on Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi vabatahtlik. Loo pannkookide müügist jutustas üks teine vabatahtlik – Sandra Liiv. Tema tunneb Maria Mandrit juba viimased kolm aastat.

Pannkookide küpsetamisega tõmbas lastefond tähelepanu endale ühel klubi Tartu Maraton sündmusel ning selle taga oli tõepoolest Maria Mandri hea organiseerimisvõime.

«Maria on sündinud juht, väga konkreetne, mitte kunagi kuri, alati sõbralik ja diplomaatiliselt korrektne,» rääkis Sandra Liiv.

Tudeng ja õpetaja

22-aastane Maria Mandri õpib Tartu ülikoolis eesti keelt ja kirjandust. Ta on ka õpetaja ja annab eesti keele tunde Tartu rahvusvahelises põhikoolis. Sel kevadel oli ta väga rõõmus selle üle, et kaks tema õpilast, kellest üks oli Leedu neiu ja teine Iisraeli noormees, tegid mõlemad eesti keele eksami hästi ära.

Veel mõni aasta tagasi ei eristanud Maria Mandri lastefondi teistest heategevusorganisatsioonidest mitte millegagi – need kõik sulasid ühte.

Kui ta ühel 2011. aasta veebruarikuu päeval koos elukaaslasega kaubamajas ringi jalutas, astus nende juurde keegi, kes pakkus müügiks meeldib-märki, öeldes, et müügitulu läheb lastefondile.

Maria Mandri andis kogu oma olekuga märku, et ei, tema ei taha midagi osta. Aga kuna ta elukaaslasele väga meeldib spontaanselt head teha, arenes vestlus märgimüüjaga edasi ning nad ostsid koguni viis märki. Mariale jäi näppu sedel: tule lastefondi vabatahtlikuks.

Mõne aja pärast läkski nii – Maria Mandrist sai vabatahtlik. «Minu esimene ülesanne oli see, et ma pidin lastefondi lipule varre muretsema,» meenutas ta. «Et mu isa töötab puidufirmas, mille emafirma on Tartus, siis üks tubli töömees treis selle varre meie jaoks.»

Kuulsuste meiliaadressid

Suure ülesande sai ta mõni aeg hiljem aga lastefondi juhilt Küllike Saarelt, kes rääkis uuest ägedast plaanist minna kirbuturule müüma kuulsate inimeste esemeid. Hädasti oli vaja kedagi, kes otsiks kõigepealt üles kuulsate inimeste meiliaadressid ja saadaks neile kirjad.

«Maria, sina teed nüüd selle asja ära, see on väga lihtne ülesanne,» ütles talle Küllike Saar. Asi lõppes sellega, et Maria Mandri ei saatnud mitte ainult kirju, vaid korraldas kogu ettevõtmise.

Müügitulu läks nende laste toetuseks, kes vajasid erilisi ja kalleid toitesegusid. Sündmus pälvis avalikkuselt väga suurt tähelepanu ja lugu lõppes omakorda sellega, et riik asus toitesegude ostmist toetama.

Maria Mandri kirjeldas, et see viimane aasta, mil ta on olnud Tartus 42 vabatahtliku juht, on talle andnud kogemuse, mida ta vaevalt kuskilt mujalt kunagi saab.

Ta on pidanud ette valmistama iganädalasi koosolekuid, koordineerima vabatahtlike tööd, kursis olema kõigega, mis lastefondi puudutab, pidama kõnesid ja ettekandeid ning viibima ka nõukogu koosolekuil.

«Ja kui keegi paluks mul organiseerida nüüd näiteks kakaomüüki nii, et korraldamise peale ei kuluks sentigi, siis on mul need kontaktandmed olemas, kuidas seda korraldada,» ütles ta naerdes.

Maria Mandri sõnas lõpuks, et Tartu vabatahtlike juhi ülesanded annab ta augustis järgmisele inimesele, sest uuel semestril on tal vaja keskenduda magistritööle.

«Lastefondi vabatahtlikuks jään aga edasi, sest see on liiga südamelähedane asi, et sellest päriselt kõrvale jääda,» lausus ta.


Kaks vabatahtlikku

• TÜ kliinikumi lastefond kuulutas välja aasta tublimad vabatahtlikud: Tartu vabatahtlike juht Maria Mandri ning Tallinna vabatahtlike juht Sirli Heinsoo.

• Koostöös Baltic Toursiga lendavad mõlemad auhinnareisile Lissaboni.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles