Mood tuli õue ja tõrjus vihma

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moekunstil on tugevaid tõrjemaagilisi omadusi: kui-gi reede oli õnnetust kuulutava kuupäevaga, möödus Antoniuse õues moekunstietendus äpardusteta, kui selleks mitte arvata pooletunnist algusega venitamist.

Antoniuse õue gildimaja teisel korrusel algas modellide ettevalmistus juba keskpäeval. Juuksurite ja jumestuskunst-nike käe all valmisid fantastilised soengud, mõni modell sai aga endale üsna futuristliku näo.

Oleks olnud väga kahju, kui kogu päeva täitnud hoovihmad oleksid õhtul etendust seganud, soenguid ja vaatajate meeleolu rikkunud. Moekunsti tõrjemaagia toimis täiega. Vihm jäi pilvedesse. Õue üles seatud pikal kitsal laval modellide tekitatud moetulevärki vaadates ei hakanud isegi jahe.

19 kollektsiooni

Tartu loomemajanduskeskus korraldas Antoniuse moeetendust, mis oli samal ajal võistlus, teist aastat. Seekord oli kavandite voorus osalenud 40 soovijast finaali pääsenud 19 moekunstnikku ja -disainerit.

Meeldejäävalt disainitud kotikollektsiooni «Impact» tõi välja Tiina Andron. Samalaadseid mitmes mõõdus ja eesmärgiga kotte oli võimalik vaadata ka eelmisel suvel, seekord oli aga kunstnik esitanud vormiliselt rikkalikuma kogumi, mille esitlus oli teatraalselt paeluv.

Nahaga oli teinud imet ka Kristel Suigussaar koostöös Diana Rassuloviga, nende kollektsioon «Spekter» koosneb ihaldusväärsetest kinnastest. Ja omapäraseid vaatamiselamusi pakkus Inga Radikaineni rihmade, vööde ja kottide kogumik «Valley of the Winds».

Publiku suurema aplausi teenisid teiste hulgas ära Liisa Soolepp (kudumid, «Smilla»), Küllike Tuvikene (viltmantlid ja -kleidid) ning Triin Isak (valged pidulikud kleidid, «Suveöö unenägu»).

Žürii läks otsustama

Kui kolmveerand tundi väldanud moekunstnike loomingu esitlus oli lõppenud, siirdus žürii otsust langetama. Samal ajal võis vaadata Triinu Pungitsa («I ARIA Golden») ja Läti Paviljonsi («Fall/Winter 2014/15») loomingut.

Eesti ja välisriikide moeeksperdid, nende hulgas Lille’i ja Robaux’ moeinkubaatori juht Aleksandra Pisco, Riia moenädala peakorraldaja Elena Strahova ja Islandi kunstiakadeemia juht Katrin Karadottir, otsustasid anda peaauhinna Liisa Soolepale.

Peaauhinnaks on osalemine Prantsusmaal aasta lõpus toimuval moeüritusel Le Marché des Modes, kuuajaline praktiseerimisvõimalus Prantsusmaal Lille’i moeinkubaatoris ja 1000 eurot.

Antoniuse moeetendus oli kütkestavalt lavastatud. Selle eest seisid hea Marianne Kütt ja Triinu Pungits. Modellid liikusid vaatajate ees, taustaks väga hea suupillirohke muusika, mida tegi Tartu bluusibänd Cathouse Radio.

Žürii liige Elena Strahova sõnul oli etendus meeldiv eriti seetõttu, et kasutatud oli mitmeid originaalseid ideid.

«Mõnedki neist tunduvad teile siin juba tavalisena, aga näiteks Prantsuse ja Islandi žüriiliikmete meelest olid väga üllatavad nii peaauhinna saanud töö kui ka mõni teine,» ütles ta. «Euroopas on praeguseks ajaks peen käsitöö välja suremas, ja sellest on väga kahju. Tänases etenduses oli aga sellist väärtuslikku loomingut palju.»

Auhinnatud

• Tartu loomemajanduskeskus korraldas Antoniuse õues teist aastat moeetenduse, seekord alapealkirjaga «Mood on õues».

• Peaauhinna võitis Liisa Soolepp.

• Riia moenädala eriauhinna pälvis Inga Radikainen.

• Tallinna loomeinkubaatori eriauhind: Jo Nurm.

• Ajakirja Mood eriauhind:

Jo Nurm ja Anja Jelizarjeva.

• Abakhani kangakaupluse

eriauhind: Ilona Ait, Küllike Tuvikene ja Epp Mardi.

• Abakhani vaateakende dekoreerimise konkursi võitis Triin Isak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles