Eestit esindab Brasiilias robotkoondis

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brasiilias jalgpalli maailmameistrivõistlustel esindab Eestit Tartu ülikooli humanoidjalgpallirobotite meeskond Philosopher ehk Filosoof.

Filosoof Boole kükitab pea norus ja käed põlvedel Tähe füüsikahoone nullkorruse akendeta ruumis valge külma radiaatori ees. Ta puhkab ja kogub seljale kinnitatud musta elektrijuhtme kaudu vooluvõrgust energiat. Filosoof Locke viibib vigastuse tõttu Prantsusmaal paranduses.

Euclid, keda võib eestipäraselt ka Eukleideseks kutsuda, seisab parasjagu kustunud pilguga väravas, roosa vöö ümber puusade.

Meeskonna kõik üheksa, kuulsate filosoofide järgi nimetatud jalgpallurit kasutavad operatsioonisüsteemi Linux ja mängivad kõigil väljakupositsioonidel võrdselt hästi.

Ent Eukleides, kelle IP- ehk internetiaadress lõpeb numbriga 11, eelistab sageli just väravat kaitsta. Filosoof teab, et see number on tihti väravavahi number ka päris muruga väljakutel.

Iseseisvad mängijad

Tartu ülikooli üheksa poole meetri pikkust ja viiekilost kuulsate filosoofide nimedega Prantsusmaalt ostetud iseseisvat humanoidrobotit osalevad 21.–24. juulini Brasiilias João Pessoas jalgpalli MMi Robo Cupil.

Seal tuleb neil palli endasarnaste vastaste väravasse veeretada kuue meetri laiusel ja üheksa meetri pikkusel rohelisel vaibal. Korraga pääseb ühest meeskonnast oranži palli jahtima neli mängijat ja väravavaht.  

Robotitega sõidavad kaasa peatreener ja kolm abitreenerit. Ent kahe poolajaga kahekümneminutilise mängu jooksul tuleb robotitel platsil ise hakkama saada ning omavahel suhelda. Selleks kasutavad nad traadita internetiühendust.

Robotist treenerit, kes võiks võistkonda platsi äärest juhendada, tartlastel ette valmistada ei õnnestunud.  

Vorm paraneb tasapisi

Tartu ülikooli jalgpallirobotite peatreener, arvutitehnika bakalaureusetudeng Siim Schults ütles, et Eesti koondis osaleb MMil standardplatvormi liigas. See tähendab, et kõik mängijad on samasugused Aldebaran NAO humanoidrobotid, kes suudavad oma kehaosi liigutada 25 suunas.

«Me, nii robotid kui ka treenerid, oleme aasta tööd teinud. Alguses olid nad üsna individualistlikud ja suutsid ainult üksi mängida. Nüüd on treenerite töö hakanud tasapisi vilja kandma ja robotid on hakanud omavahel koostööd tegema,» iseloomustas peatreener Schults meeskonda.

Schults lisas, et juba novembris oskasid Tartu ülikooli meeskonna robotmängijad väravaid lüüa ja väravavaht hüpata ning sellest piisas, et pääseda MMil oma liiga 20 parima meeskonna sekka.

Praegu õpetatakse robotitele põhiliselt koostööd ja taktikat.

«Enne võistlusi on treeningud iga päev, mõnikord ka öösiti,» rääkis Schults.

Philosopheri meeskonna peajuhendaja ja TÜ polü­meersete materjalide tehnoloogia professor Alvo Aabloo kiitis meeskonna motiveeritust.

«Maailmameistrivõistlustele kvalifitseerumine tähendab, et oleme väga teovõimelised ja me ei mängi enam omas hoovis, vaid hakkame robootika alal tegutsema maailma suurimate tehnoloogiaülikoolidega, nagu MIT (Massachusettsi tehnoloogiainstituut – toim) samas liigas,» rääkis peatreener.


Humanoidrobotite jalgpall   

• Pühapäeval, 15. juunil kell 14 näeb Tähe 4 füüsikahoones Tartu ülikooli humanoidrobotitest jalgpallureid lihvimas oma oskusi jalgpalli maailmameistrivõistlusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles