Piltuudis: Tartu Uspenski kiriku tornis algab remont

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikuks kerkisid Tartu Uspenski kirikutorni ümber tellingud.
Täna hommikuks kerkisid Tartu Uspenski kirikutorni ümber tellingud. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Munga tänaval asuva Jumalaema Uinumise katedraalkiriku torni ümber olid täna hommikuks kerkinud tellingud. Pärastlõunaks said tellingud kaetud kilega. Kirik plaanib remontida tornikuplit.

Esialgne linna ehitusjärelvalvelt saadud info, et kirik pole Tartu linnavalitsusega ehitusluba kooskõlastanud, osutus ekslikuks. Kirikule on ehitusluba väljastatud.

Eesti apostliku õigeusu kiriku Tartu piiskop Eelija Ojaperv märkis, et esialgu läheb remonti kellatorn, kuid tegelikult on plaanis avarii-restaureerida terve kiriku katus koos vihmaveesüsteemidega. Remonti alustatakse ülevalt, et liikuda ehitustehniliste töödega ülalt alla. «Kellatorn on vaja korda teha enne pehme vaskpleki paigaldust pikihoone katusele, kuna edaspidi ei saa sinna toetada tellinguid.»

Kuna mälestise säilitamise kohustus on nii kogudusel kui riigil, eraldati Tartu jumalasünnitaja uinumise katedraali kellatorni katuse restaureerimiseks 76 000 eurot. Sel aastal tehtavad tööd sisaldavad katusekatte ja roovitise eemaldamist, puitkonstruktsiooni proteesimist ja asendamist ning täislaudisest aluse paigaldamist. Lisaks sellele tuleb alla võtta rist ja kuul ning need puhastada. Kellatorn saab vaskplekist katuse.

Kui pühakodade programmi juhtnõukogu ja muinsuskaitseamet otsustavad ajaloolise pühakoja avariilise seisundi likvideerimist toetada ka edaspidi, on plaanis restaureerida ka ülejäänud katuseosad kahes etapis aastatel 2015 - 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles