Kõige kallimaks osutus tänavakunst

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse teos «Sure, koer!».
Edward von Lõnguse teos «Sure, koer!». Foto: Repro

Tartu noore kunsti oksjonil leidis kõige kõrgema hinna eest ostja tänavakunstnik Edward von Lõnguse teos «Sure, koer!». Kokku oli enampakkumisel seekord 64 tööd, millest müüdi 43.

Mullu oktoobris Palamuse kauplusele tekkinud samanimeline maaling jäi seinalt maha võtmata, sest kunstnik esitas oksjonile sama teose lõuendil mõõtmetega 150 x 80 cm. Alghinnaks oli pandud kurjakuulutav 666 eurot (see arv tähistab piiblis seitsme pea ja kümne sarvega metsalist).

Pildil on kaks noormeest püstoliga sihtimas. Edward von Lõngus kommenteeris oma teost lõiguga «Kevadest»: «Toots läks sammu kümme edasi, jäi siis seisma ja sirutas sõjariista ettepoole välja. Silmapilgu aja pärast hüüdis ta hirmsat nägu tehes: «Sure, koer!» Paljud panid käed kõrvade juurde. Iga silmapilk pidi mürakas tulema.»

Mürakas

Mürakas tuligi – nii Oskar Lutsu jutustuses kui ka noore kunsti oksjonil Tartu loomemajanduskeskuses. Saalis ja osta.ee portaalis tõi Edward von Lõnguse töö kokku 44 pakkumist, viimane neist oli 1452 eurot, mis jäigi lõpphinnaks.

Veel rohkem pakkumisi, nimelt 51, tekitas sama kunstniku teos «Kannahabe ja nõiakütt», mille originaal sugenes Tartus riigikohtu hoone naabrusse tänavu aprillis. Alghind oksjonil oli 420 eurot, viimane pakkumine andis lõpphinnaks 920 eurot.

Tartu noore kunsti oksjoni projektijuhi Liina Rausi andmeil tegi kõige suurema hinnatõusu läbi Mihkel Trei akvarell «Vaigistid 7». Hind tõusis rohkem kui seitse korda: alghind oli 25 ja lõpphind 184 eurot.

Palju elevust

Oksjonit juhtinud Jaak Prints pidi tegema teatavaks 64 müügis olnud töö kohta ühtekokku 372 pakkumist, neist 127 tuli interneti vahendusel. 17 tööd müüdi osta.ee kaudu. «Saalis oli palju elevust,» ütles Liina Raus.

Elevuse põhjustas lisaks tavalisele pakkumisele saalis ja telefonitsi nüüd enampakkumisse esimest korda kaasatud internet.

Järgmine Tartu noore kunsti oksjon on kavas teha juba sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles