Tartu saab Hansa, Puškini ja Variku kooli

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Vene lütseum.
Tartu Vene lütseum. Foto: Margus Ansu

Senisest Vene lütseumist loodav põhikool võiks kanda nime Aleksandr Puškini kool ja senisest kommertsgümnaasiumist loodaks Hansa kool, Variku kooli nime hakkaks kandma senine kunstigümnaasium, kui linnavolinikud on päri.

Alina Braziulene on juba saanud olla Tartus Puškini kooli direktor ja suure tõenäosusega võib juhtuda, et on sügisel jälle. Esimesel korral oli see Riia tänaval asuv gümnaasium. Kui see kool ühendati seitsme aasta eest Slaavi gümnaasiumiga ja nimeks sai Vene lütseum, võeti Riia tänavalt kaasa Puškini büst, mis nüüdki on koolimajas.

Põhjalik kaalumine

Vene lütseumist saab tänavu põhikool ja uue nime otsimisel edestas teisi Puškini nimi. Kaalumine oli põhjalik.

Braziulene ütles, et nime otsimiseks oli mitu seminari, kus olid koos õpilased, lapsevanemad ja õpetajad. Kolm nime olid sobilikud ja teistest üle. Kooli õppenõukogu toetas nime Slaavi kool, hoolekogu nime Vene kool ja elektroonilisel hääletusel sai ülekaalu Puškini nimi.

Seda nime toetas ka linnavalitsus.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles, et uus nimekuju oli koolide sisevaliku tulemus, linn konkurssi ei korraldanud. Küll aga ei toetanud linn nime Vene kool ja toetas pigem Puškinit.

Braziulene ütles, et nende kool pakub erinevaid õppimisvõimalusi, on keelekümblusklassid ja hoolekogu on heaks kiitnud ka varajase keelekümbluse alustamise, see tähendab, et esimeses klassis on kõik tunnid täielikult eesti keeles. Seni on sellistesse klassidesse tahtjaid olnud nii vähe, et klassi pole saanud avada.

«Öeldakse, et kui tahame eesti keeles õppida, läheme Annelinna gümnaasiumi,» ütles Braziulene. Kuid ka nn venekeelsetes klassides on hulk aineid eesti keeles. «Et on Vene lütseum, ei tähenda, et kõik on ainult vene keeles. Me elame Eestis ja õpetame eesti keeles,» põhjendas ta.

Tartu kommertsgümnaasiumi õppejuht Marika Vares oli üks neist, kelle mõttetöö tulemusena on kooli nimeks saamas Hansa kool. Annelinnas asuvale 35-aastasele koolile nime otsimist nimetas ta väga keeruliseks.

Koht ei inspireerinud

«Ümbruskonnast ei olnud midagi nii väga võtta, mis aitaks nime panna koha järgi,» tõdes ta. «Lähikonnas on Kähkukas, on Säästumarket, võiks tuletada Sauna kool või Tiigi kool või Sõpruse silla järgi. Anne nimetus on juba kasutusel, sest on Annelinna gümnaasium ja kunagi oli Annemõisa kool. Mingit head pidepunkti polnud ja polnud ka ühtki isikut, kellele tuginedes isikunimi panna.»

Sõpruse kool või Anneluha kool või luhalt leitud kaitsealuse taime Ängelheina kool käisid läbi, aga jäid võõraks ja ei kõnetanud.

Vares ütles, et lapsed tahtsid kommertskooli nime edasi jätta, kuid linnavalitsus tõrjus, et kommertskool põhikoolina ei ole mõistlik ja hea.

Aga nimi Hansa kannab Varese seletusel sarnast sisu ja väljendab kooli tugevaid külgi: majandusained, õpilasfirmad, käsitöö, rahvatants ja koorilaul. Tartu on hansalinn ja kooli lähedalt voolav Emajõgi on kunagine hansatee.

Hansa nimi innustaks ka rahvusvahelisi suhteid arendama.

Tartu kunstigümnaasiumist loodava Variku kooli nimi tuleneb asukohast Variku linnaosas.

Karlova gümnaasium jätkab Karlova koolina, Descartes’i lütseumist saab Descartes’i kool.

Tamme gümnaasiumi puhul ei ole aruteludega väga kaugele jõutud, kuid Raave sõnul on üks mõte olnud, et Tamme gümnaasiumi nimi säilib ja sellest lahutatava põhikooli nimena võiks kaaluda Tammelinna kool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles