Arhitektid näitasid vana kaubamaja uut nägu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue keskuse tulekuga muutub Aleksandri tänava algus suuresti jalakäijate alaks. Tänava algusesse tekib uus linnaväljak ning tänava keskele kaalutakse puude istutamist.
Uue keskuse tulekuga muutub Aleksandri tänava algus suuresti jalakäijate alaks. Tänava algusesse tekib uus linnaväljak ning tänava keskele kaalutakse puude istutamist. Foto: Eskiis.

Vana kaubamaja kvartalisse ehitatava uue keskuse lõplik arhitektuurne lahendus on peaaegu valmis saanud. Uue maja ehitus võib alata juba jaanipäeva paiku.

Vana kaubamaja arhitektuurivõistlusel parimaks tunnistatud töö «Neli nurka» autorid Ott Kadarik ja Mihkel Tüür ütlesid, et kuigi aastaga on projekti arendamisega kõvasti vaeva nähtud, pole selle põhikontseptsioon muutunud.

«Tavaliselt on hoone funktsionaalne jaotus selline, et esimesel paaril korrusel on hiigelmass ja kõik see, mis vajab aknaid, tõstetakse katusele, kuid meie tegime vastupidi. Kõik aknaid tekitav, kontorid, korterid, bürood, on tõstetud hoone välisperimeetrile ja nurkadesse,» lausus Kadarik.

Teiseks tõi arhitekt välja tänavafrondi, kuhu on projekteeritud võimalikult palju uksi. «Tähtis on, et ei tekiks olukorda, kus majal on üks sissepääs ja kõik. Kuna maja asub nii kesksel kohal, peab sinna pääsema mitmest uksest.»

Tüür lisas, et kuigi kogu aeg on räägitud hoone projekteerimisest, võtsid nemad seda pigem suure kaubanduskvartalina.

«Tartu kui iidne hansalinn võiks sellist kaubanduskvartali melu ja miljööd edasi kanda. Me ei käsitle seda üksiku hiigelhoonena, vaid kvartalina. Muutuvad küll funktsioonid ja arhitektuurne vorm, aga inimesel on igal sammul huvitav ja mõnus kõndida,» selgitas ta.

Klassikaline äritänav

Konkursile esitatud versiooniga võrreldes on maja välisilmesse tulnud nüüd suured varikatused, mis ulatuvad kaugele tänavate kohale ning peaksid pakkuma ka bussipeatustes ootajatele varju. «Tekkinud on varikatustealune maailm, mis organiseerib praeguse lahtise olukorra üsna konkreetselt ära,» lausus Kadarik.

Tüüri sõnul tekib nii klassikaline äritänav. «See on korralikult valgustatud, turvaline ja seal kõndides on katus pea kohal. Nii tekibki olukord, kus ka uksed tööle hakkavad. Tavaliselt pole tänaval midagi teha, aga see on uue põlvkonna kaubanduskeskus, mis on avatud nii sisse- kui väljapoole,» rääkis Tüür.

Klassikalist monoliitset korruste jaotust võib keskuses näha ainult maa all, kus on kahele korrusele kavandatud autoparkla.

Sokli- ja esimesele korrusele on mõeldud kaubandus-, toitlustus- või muu ärifunktsioon. Samuti on esimesel korrusel büroode ja korterite sissepääsud. Teisel korrusel jätkuvad kaubandus- ja toitlustuspinnad, kuid tulevad ka bürood, konverentsiruumid ja hotell.

Sama funktsionaalsus jätkub kolmandal korrusel, kuid lisanduvad korterid. Kolmanda korruse keskele on peidetud ka kogu maja tehniline osa, näiteks ventilatsioonišahtid. Neljandale korrusele tuleb muu hulgas ka spaa.

Hoone katus tehakse käidavaks ning sinna võiks tulla turistidele mõeldud atraktsioone ja tegevust.

Tööga rahul

Tartu tarbijate kooperatiivi juhi Tarmo Pungeri  sõnul on tellija olnud algusest peale arhitektide tööga rahul, eriti kontseptsiooniga.

«Selle valiku põhjus oligi see, et töö vastas meie arvates kõige rohkem nii linnakodanike kui ka spetsialistide ootustele. Just selline nagu üks kesklinna maja olema peab – akendega, ligipääsemisvõimalustega, aktiivse tänavajoonega,» rääkis Punger.

Talle meeldis ka see, et hoone sees oli võimalik funktsioone muuta ja arendada nii, et see ei mõjuta arhitektuurset terviklikkust. «Paljude konkursitööde puhul oli see võimatu. Nüüd on igas tänavasuunas seitse-kaheksa sissepääsu, lisaks maja kolm peasissepääsu. Teiseks me ei sunni inimesi maja sees kohustuslikus korras liikuma, vaid on väga mitmed liikumisteed,» kirjeldas Punger.

Vana hoone lammutus saab läbi mais ning selleks ajaks loodab Punger saada valmis uue keskuse maa-aluse osa ehitusprojekti. Ehitus peaks algama enne jaanipäeva. Uue keskuse võtmerentnike avalikustamisega läheb Pungeri sõnul veel aega. Teada on vaid see, et nullkorrusele tuleb 2000 ruutmeetri suuruse müügisaaliga Maksi­market.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles