President tunnustas rahvaluulekogujaid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves käis Eesti kirjandusmuuseumis Tartus, et üle anda rahvaluule kogumispreemiad.

Tänavu pälvisid need ajaloolane Hillar Palamets, bioloog Ado Seire ja Eesti rahvapärimuse kooli tegevjuht Terje Puistaja.

Palamets on teinud Eesti rahvaluule arhiivile kaastööd alates aastast 1991 ning on kogunud mitmekülgset materjali, mida on ühtekokku 632 käsikirjalist lehekülge, ning kümneid fotosid ja mitu helilinti.

Puistaja on jäädvustanud perepärimust ning arhiivi andnud intervjuude litereeringuid 415 lehekülge koos helisalvestistega, mida on 18 tundi. Eeskuju väärib sealjuures tema kogutud aine korrastatus ja süstematiseeritus.

Seire on kogunud aastatel 1994-2012 Järvamaal Eesti ühest vanemast külast Karedalt ja selle ümbruskonnast küla- ja kohapärimust. Kokku intervjueeris ta 34 inimest, salvestisi on 68 kassetil.

Rahvaluule arhiivi 2013. aasta kogujate seas on nii kodukandi- kui ka pereajaloo kirjapanijaid, tudengitööks ning kogumispraktikaks ainese kogujaid, aga samuti pikaajalisi kaastöölisi, kes aastast aastasse arhiivi materjali toovad ja lastemängude kogumisaktsioonist osavõtjaid.

Kokku lisandus rahvaluule arhiivi kogudesse mullu üle 4000 lehekülje käsikirjalist materjali, üle 3000 foto, palju heli- ja videosäilikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles