Kaitsevägi toob linna haubitsad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe ühendatud õppeasutuste pakutud variant kahe 105-millimeetrise haubitsaga.
Kaitseväe ühendatud õppeasutuste pakutud variant kahe 105-millimeetrise haubitsaga. Foto: montaaž

Kaitseväe ühendatud õppeasutuste ja Tartu linna esindajad kohtusid läinud nädalal, et arutada, mida võtta ette Riia mäel asuva platsiga. Leppe tulemusena tuuakse sinna veel tänavu kaks haubitsat ja alustatakse purskkaevu remonti.

Õppeasutuste ülema kolonel Martin Heremi sõnul vajab plats uuendamist, sest praegusel kujul ei väljenda see Riia mäel asuva kooli sisu. «See plats peaks olema rohkem sõjaväelaslik ja et siin käib ka palju külalisi nii Eestist kui välismaalt, peaks ta olema esinduslikum.»

Abilinnapea Raimond Tamm märkis, et ettepanek ning initsiatiiv tuli õppeasutustelt.

«Omavahel on läbi räägitud võimalikud lähenemised selle üle, kelle halduses ja valduses see plats võiks olla tulevikus. Otsest otsust veel ei ole, kuid rääkisime võimalikust purskkaevu taaskäivitamisest, kulude ning investeeringute jaotamisest,» möönis ta.

Uus atraktsioon

Tamme arvates annavad haubitsad õppeasutusteesisele platsile juurde väärikust ja toovad linna lisaatraktsiooni.

Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare nõustus abilinnapeaga. Tema arvates on haubitsad piisavalt intrigeerivad ja et praegu pole linnal raha, et seda platsi otsast lõpuni ümber teha, tuleb hetkeolukorrast võtta parim. «Mina näen seda rohkem kaitseväe ja linna ühistegevusena.»

Kolonel Heremi sõnul pole peale haubitsate teisi lahendusi kõne all olnud. «Haubitsad on mõõduka suurusega, nad ei varja maja ega ole liiga väikesed. Lisaks on neid meil selle tarbeks ka saada. Need tuuakse logistikakeskusest. Näiteks mingit ausamba püstitamise mõtet meil ei ole olnud,» rääkis ta.

Abilinnapea Tamme sõnul linna poolt takistusi ei ole. «Haubitsad võiksid sinna tekkida lähiajal, kuid kui rääkida purskkaevu arendamisega seotud investeeringutest, siis järgmisena oleks vaja arutada selle üle, kes katab selle kulud. Ja siis leida selleks ka raha eelarvesse,» sõnas ta.

Teenekad relvad

Majas asuvad kõrgem sõjakool, kaitseliidu Tartu malev ja Balti kaitsekolledž ning haubitsad seostuksid just majas toimuvaga. «Need haubitsad sümboliseerivad ühest küljest tarkust ning teisest küljest sõjakust ja sõjapidamist,» ütles Herem.

«Tarkust sümboliseerib see, et kui Eesti kaitsevägi sai need haubitsad Soomest abi korras endale, siis paljud naersid, et võetakse vanarauda. Tegelikult võeti need selle eesmärgiga, et õpetada välja suurtükivägi ja kuskilt alustada. Praegune suurtükivägi on arenenud tänu sellele, et me kunagi üldse võtsime need riistapuud,» lisas kolonel.

Riia mäele jõudvad haubitsad on Soomelt saadud 105-millimeetrised kahurid, mis olid kaitseväes kasutusel kuni 2009. aastani. Õppeasutuste ülema sõnul tehakse need enne platsile toomist täiesti ohutuks.

Riia mäel asuva kaitseväe ühendatud õppeasutuste esist platsi on ehtinud nii Lenini kuju kui ka purskkaev. 1930. aastate lõpul plaaniti sinna rajada õppursõdurite monumenti, mis jäi aga riigikorra muutumise tõttu tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles