Päris Pariis toob prantsuse hõngu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päris Pariisi omanik Matthieu Chillaud sättis reedel üles veel viimaseid kaunistusi.
Päris Pariisi omanik Matthieu Chillaud sättis reedel üles veel viimaseid kaunistusi. Foto: Margus Ansu

Jaani tänava alguses asuvas Tartu ühes vanimas majas, endise Tokyo sushi-baari ruumides avab lähiajal uksed prantsuse kohvik Päris Pariis, mis hakkab pakkuma ehtsaid prantsuse kreppe ja galette.

«Ma tahaksin, et see koht oleks autentne. Tartus on Pierre, Cafe Noir, Crepp ja nad ütlevad, et need on prantsuse moodi. Kindlasti mitte. Mina aga tahan teha sellise kohviku, nagu on Prantsusmaal,» rääkis uue söögikoha omanik Matthieu Chillaud.

Prantsusmaal sündinud Chillaud on Tartus elanud üle kaheksa aasta. Ta on abielus Elleri kooli muusikaõpetaja Ursula Chillaud’ga ning nende peres kasvavad kaks last: Gustav (7) ja Marius (3). Viimased kolm aastat on ta peas kandnud oma kohviku rajamise mõtet.

Sobilik koht

«Mu ema käis meil abiks lapsi hoidmas ja siis me rääkisime, et Tartus on 15 000 tudengit, aga neil pole kohta, kus saaks odavalt ja maitsvalt süüa. Ja ma mõtlesin, et tal on õigus,» lausus Chillaud puhtas eesti keeles.

Idee elluviimine võttis siiski aega. Esiteks ei leidnud Chillaud kohe sobivat kohta. Teiseks otsustas ta enne läbi teha ettevõtluskursuse ning kirjutas äriplaani.

«Tahtsin, et koht oleks kesklinnas, ja valisin selle. See sobib, sest on vanamoodne ja samal ajal ka modernne,» selgitas prantslane oma valikut. Umbes nelikümmend inimest mahutava kohviku sisekujunduses on ta kasutanud euroaluseid ja suuri veinivaate.

«Tahtsin teha midagi originaalset,» lausus Chillaud ja näitas kohvikut kaunistavaid vanu Pariisi vaatega plakateid. «Veinivaadid tõime ise suure autoga Prantsusmaalt, vaid toolid ostsime Tallinnast.»

Kohviku menüüs on magusad krepid ja soolased galetid. Lisaks croissant’id, baguette’id ja vahvlid. «Pannkook on paks ja väike, aga krepp on suur ja õhuke. Ja galett ei ole soolane pannkook. Õige galett on tehtud tatrajahust ja seda pakutakse kas juustu või singiga. Nagu pitsa,» selgitas kohvikupidaja.

Soodne hind

Toitude hinnad lubas prantslane hoida madalad. Näiteks kaasa ostes algavad kreppide hinnad 1,5 eurost. Kohapeal süües pakutakse soolase toidu kõrvale ka salatit ning see on tasuta. «Eestis on ju võimatu, et midagi on tasuta, aga siin on,» nentis Chillaud.

Uus kohvik võiks saada meelispaigaks kõikidele Tartu frankofiilidele, sest vähemalt kord nädalas plaanib Chillaud korraldada prantsuse õhtuid, kus vaadatakse prantsuse filme ja räägitakse prantsuse keeles. «Ma tahan, et see oleks sotsiaalse suhtlemise koht, kus inimesed tunneks ennast hästi,» märkis Chillaud.

Peagi kümme aastat Rüütli tänaval tegutsenud Crepi kohviku omanik Priit Palk ütles, et ei oska uue tulija kohta enne midagi arvata, kui pole ise kohal käinud ja näinud.

«Ma ei tea ju, kes need inimesed on. Eks siis on näha, kui lahti teevad. Autentset asja saabki teha ainult prantslane ja prantsuse toorainest. Kindlasti hakkavad inimesed võrdlema, aga meil on ju vaid prantsuspärane,» lausus Palk. Ta oli kindel, et uus kohvik leiab huvilisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles