Kirikus käib põranda valamine

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kirikus käib põranda valamine.
Pauluse kirikus käib põranda valamine. Foto: Margus Ansu

Taastatavast Pauluse kiriku saalist on tellingud kadunud ja silm ei suudagi esimese hooga kogu seda suurt ruumi haarata. Töö käib seal aga hoogsalt edasi, reede hommikul kella poole kümne ajal sõitis kiriku ette esimene suur betooniauto ning poolteist tundi hiljem oli ehitusmeestel esimene osa 900-ruutmeetrise kirikusaali põrandast valatud.

«Põrandaküte, sammumüra summutav ja saali akustikat hoidev materjal on paigas ning nüüd on järg põranda valamise käes,» rääkis kiriku taastamist korraldava sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld. Ta lisas, et kuna tegu on erilise põrandaga, siis aitasid sellele kõige parema betooni retsepti koostada Eesti ja Soome parimad asjatundjad. Oma parima andis ka betooni valmistanud AS TM Betoon.

Põranda valamist alustati peaukse juurest. «Ühe valuga on nii suurt ruumi keeruline korraga teha, sellepärast valatakse siin põrand jaokaupa,» selgitas Elo Süld. Kui see töö saab tehtud ning betoon kivistunud, lihvitakse põrand ära ja sellele paigaldatakse monoliitbetoonist plaadid, mida ilmestab mosaiikplaatidest muster.

Põranda- ja mosaiikplaatide ning ka pinkide näidised on juba kohal, suve hakul saabub Saksamaalt orel. «Oleme töödega graafikus,» kinnitas Elo Süld ja lisas, et loodetavasti saab Pauluse kirik kasutusloa tänavu 1. novembril, kui kõik suured tööd peaksid olema lõppenud. Pärast kasutusloa saamist on tarvis häälestada orel ning paigaldada altar, mille hanget valmistab Pauluse kogudus praegu ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles