Silmakliinik sai hinnalise kingi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Terell Pihlak (vasakul), silmakliiniku ülemõde, näitas eile huvilistele nii valges kui ka pimedas kabinetis oma kolleegi, kliiniku sekretäri Helina Leppiku abil, kuidas töötab uus silmauuringute aparaat, mis soetati Tartu lastefondi ja Selveri annetajate ning silmakliiniku ühisel jõul.

Uue aparaadiga saab väga täpselt hinnata silma võrkkesta nägemisvõime aluseks olevat neuroelektrilist võimekust. See on vajalik näiteks amblüoopia ehk «laisa silma» varaseks diagnoosimiseks. «Laisa silma» puhul kasutab inimene vaid ühte silma ja aju «unustab» nii teise silma olemasolu. Et üks silm saadab ajju terava ja teine häguse pildi, siis kasutab aju ainult teravat pilti. Amblüoopia varajane avastamine on väga oluline, sest seda haigust on võimalik lastel enne kooliiga tõhusalt välja ravida.

59 500 eurot maksnud aparaat soetati silmakliiniku ja TÜ kliinikumi lastefondi ühisel panustamisel, nii fond kui kliinikum maksid poole. Ka seadme valmistanud firma Roland Consult andis oma panuse, alandades tunduvalt masina alghinda.

Arenenud riikides on selline aparaat silmaarstidel tavaline töövahend, mitte luksuskaup. Eestis oli seni niisuguseid uuringuid võimalik teha vaid Ida-Tallinna keskhaiglas, mille silmakliinikul on eelmisest sajandist pärit aparaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles