Galerii: konservatiivid protestisid Tartus piirileppe vastu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Setumaa on Eesti maa, Jaanilinn on Eesti linn.» Nende sõnadega kutsusid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja rahvusliku noorteliikumise Sinine Äratus esindajad inimesi täna piketile Eesti-Vene uue piirileppe vastu.

Kell 16 protestiti ühtaegu Tallinnas välisministeeriumi ees, Tartu Raekoja platsil ja Viljandis Vabaduse platsil. Tartu raeplatsile toodud plakatitel küsisid protestijad põhiliselt, miks ei kõlba Eestile enam 1920. aastal Tartu rahulepinguga paika pandud idapiir.

Möödunud nädalal kritiseeris Eesti Konservatiivne Rahvaerakond piirilepet Eesti ja Venemaa vahel teatades, et selle allkirjastamine Moskvas vahetult enne iseseisvuspäeva on taotluslik Eesti riigi ja rahva alandamine.

Lepingu jõustumisel vahetavad Eesti ja Venemaa piirijoone korrigeerimisel 128,6 hektarit maad. Mõlemad pooled vahetavad piiriäärseid maatükke võrdses ulatuses. Suurim Venemaa territooriumiga liidetav maa-ala on Saatse saapana tuntud 115,5-hektariline territoorium.

Kava järgi peaks piirilepe kahe riigi vahel sõlmitama 18. veebruaril, millele peaks järgnema lepingu kinnitamine mõlema maa parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles