Probleemidest kujunes näitus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraator  Rael Artel koos kaaskuraatori Marika Aguga (pildil paremal).
Näituse kuraator Rael Artel koos kaaskuraatori Marika Aguga (pildil paremal). Foto: Kristjan Teedema

Avades suurnäitust «Kas me sellist muuseumi tahtsimegi?», mis täidab Tartu raeplatsi Barclay maja kõik kolm korrust, sõnas mullu kevadel Tartu kunstimuuseumi direktori ametisse asunud Rael Artel (vasakul), et ta kujutas algul ette hoopis midagi muud.

«Mul oli natukene naiivne ettekujutus, et mul on palju aega bürokraatia ja asjaajamiste kõrvalt ka näitusi teha ja kunstnikega suhelda,» ütles ta. «Aga siis selgus, et minu elu koosneb põhiliselt erinevatest probleemidest, mis vajavad lahendamist. Ja oma programmi avanäitusega tegelemine lükkus kogu aeg edasi.»

Ühel hetkel otsustas ta tuua sellele olulisele näitusele muuseumi probleemid, küsimused ja dilemmad ning ehitada neist midagi sellist, mis pakuks huvi muuseumikülastajatele ja laiemalegi ringile. «Ma näen selles platvormi, et mõelda, milline võiks olla Tartu kunstimuuseum ja üleüldse kunstimuuseum praegu, nendes oludes, kus me oleme, pealinnast eemal, kusagil Ida-Euroopas, aga kogu selle laheda seltskonnaga, kes siin on,» ütles ta.

Näituse kuraator on Rael Artel, kaaskuraatorid Marika Agu (pildil paremal), Mare Joonsalu ja Hanna-Liis Kont. Väljapanekut jagub kõigile kolmele korrusele, oma töödega osaleb 15 kunstnikku Eestist ja mujalt.

Peale selle saab vaadata maale, graafikat ja skulptuure Tartu kunstimuuseumi kullafondist ning muuseumi trükiseid läbi aegade. Valminud on brošüür, mis avab näituse «Kas me sellist muuseumi tahtsimegi?» tagamaid ning teoste ja alaprojektide tausta.

Näituse avamisele kogunenud arvuka kunstihuviliste seltskonna hulgas oli kuulda vastakaid arvamusi. Mõned neist on lugeda tänase Tartu Postimehe kultuuriküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles