Pärapõrgu elu murrab ettevõtliku naise

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivi Ross.
Aivi Ross. Foto: Kristjan Teedema

Tartlanna Aivi Ross käis detsembris mõnelgi päeval ringi tavalisest suurema kandamiga. Ta jagas õhinal laiali oma romaani «Pärapõrgu Hanna paljastamine».

Muu hulgas ironiseerib romaani peategelane Hanna mõnuga linnavalitsuse ametnike üle, kellest paljud «pärinesid nõukogude ajast» ja kelle tegevusel lasus «mõningase kaootilisuse pitser». Lugeja silme ette tekib Tartu raad, sest vihjed on väga sirgjoonelised.

Sirgjoonelised vihjed

Linnapead vahetusid. Neurolingvistilise programmeerimise fänn läks ministriks, tema «koha hõivas mees metsast».

Uus linnapea oli kohati lihtsameelne. «Vastuseks küsimusele, mis võiks meie linnas teisiti olla, vastas ta: «Meil võiks trepi kõrval kasvada mustikad.» See polnud mingi laest võetud soov. Selles männimetsa uppuvas väikelinnas, kust linnapea tuli, olidki mustikad ilusasti treppide ääres olemas.

Romaani autori kirjeldusi nüüdisaegse linnavalitsuse osalt nõukogulikust tegevusest võib pidada väga pädevateks. Töötas ta ju samuti nagu ka tema raamatu peategelane Hanna mõne aasta linnavalitsuse mainekujundajana.

Nõukogude jääknähtude kõrval on Aivi Rossi romaanis nagu punane rätik härjale ka kollakat tooni ajakirjandus. See lükkab loo käima ja mõjub peategelast ärritavalt hiljemgi, isegi raamatu lõpulehekülgedel.

Alguses tundubki, et romaan on kättemaks püstolreporterile, kellel on lõtv ranne ja kes on avaldanud väikesaarele koolidirektori ametisse asunud Hanna kohta tema endaga sõnagi rääkimata kontrollimata faktidega artikli.

Lehekülg lehekülje järel süveneb aga veendumus, et raamatuks on saanud midagi enamat. Aivi Ross kirjutab sellest, kuidas muutus Eestis nõukogude korra kadumisel ja kapitalistliku eluolu tulekul ettevõtliku ja kõrgelt haritud naise elu pärapõrguks.

Autoril on olnud nagu varnast võtta hoogsaid kirjeldusi, kainet arutlust ja eredat irooniat. Valusad lugeda on leheküljed vaimuhaigla ravivõtetest.

Tulekul virtuaalne romaan

Romaan algab eessõnaga, mille on kirjutanud väliseestlane Robert B. Bläckmann. Tema järelmärkus paneb loole punkti. Ta vihjab võimalusele, et Hanna ja Alexander P. Bäck­mani suhtlusest Skype´is tekkinud virtuaalne romaan tuleb varsti lugejate ette.

Raamat
Aivi Ross, «Pärapõrgu Hanna paljastamine. Kuidas hulluks minnakse ja vastupidi», romaan, Jumalikud Ilmutused, 2013, 325 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles