Ülikooli muusikuid liidab orkestriks suur mängulust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli aulas kõlanud kontserdist «Musica sacra» oli tulnud osa saama peaaegu täissaal publikut.
Ülikooli aulas kõlanud kontserdist «Musica sacra» oli tulnud osa saama peaaegu täissaal publikut. Foto: Kristjan Teedema

Hannes Metssalu seisis esmaspäeva õhtul Tartu ülikooli aula ukse taga, metsa-sarv kaenlas ja pilk keskendunud. Rambipalavikku ei olnud näha, kuigi orkestri ja publiku vahele soleerima minekuni oli aega vaid paar minutit.

Metsasarvemängija Metssalu on muusikat õppinud Tartu 1. muusikakoolis ja pärast selle lõpetamist mängib Vanemuise sümfooniaorkestris. Ühtlasi kuulub ta nüüd juba teist hooaega Tartu ülikooli sümfooniaorkestrisse – alates sellest ajast, kui ta hakkas õppima informaatikat.

Et ta on kutseline muusik, siis ei olnud imeks panna, et tema soleerimisel kõlanud Mozarti metsasarvekontsert nr 3 tekitas aulas aplausitormi. Rõõmsad olid kuulajad ja solist, enamasti naerul näod olid ka orkestrantidel. Ka Vanemuise orkestri dirigent, ülikooli orkestri peadirigent Lauri Sirp oli rahuloleva olemisega.

Enamasti amatöörid

Erinevalt metsasarvesolistist on ülikooli sümfooniaorkestri teised liikmed enamasti amatöörmuusikud. See tegi aastal 2009 asutatud kollektiivi Eestis ainulaadseks, sest teisi täiskasvanute harrastuslikke sümfooniaorkestreid meie maal ei olnud. Neli hooaega möödus uhkes üksinduses.

Nüüd on neid aga juba kaks. Tallinna ülikooli sümfooniaorkester tegi tänavu septembri algul oma esimese proovi. MTÜ Tartu Ülikooli Sümfooniaorkester juhatuse liikmed Karoliine Piksarv ja Lehti Saag tunnevad selle üle ainult heameelt.

«Meie huvi on, et amatöörorkestreid tekiks juurde ka teistes maakondades ja linnades,» ütles viiuldaja Piksarv. «Seda on vaja paljudele neile, kes on pärast muusikakooli lõpetamist otsustanud minna erialaliselt mingit muud teed.»

Eestis on väga palju neid noori, kes seisavad tema sõnul küsimuse ees: mis saab minust edasi, miks ma siis õppisin kõik need aastad, kui on ainult sellised variandid, et olla muusikuna kas proff või mitte keegi? Hea lahenduse annab harrastusorkester.

Karoliine Piksarv on lõpetanud Tallinnas Otsa kooli. «Kui tulin aastal 2004 Tartusse ülikooli õppima, oli pillimäng nagu noaga läbi lõigatud, viiul seisis toanurgas. Kodus üksinda saagimine ei paku mulle mitte midagi ja nii ma ei mänginud viis aastat üldse,» rääkis ta.

Kui tuli uudis, et ülikoolis asutatakse sümfooniaorkester, ei olnud tal kahtlustki, et ta hakkab teiste hulgas pilli mängima. Piksarve skandinavistikaõpingud lõppesid tänavu magistrikraadi kaitsmisega. Orkestris jätkab ta mängimist vilistlasena. Niisuguses staatuses on mitmed selle kollektiivi muusikud.

Viiuldajast bioloogiamagistrant Lehti Saag kuulis Tartu ülikooli sümfooniaorkestri asutamisest siis, kui käis Elleri koolis ja mängis sealses sümfoniettorkestris. «Mul oli väga hea meel, et ülikoolis asutati orkester,» ütles ta.

Klarnetist Daniil Golubev on õppinud Kohtla-Järve muusikakoolis. «Mõtlesin, et õpin Tartu ülikoolis majandust ega mängi enam üldse pilli ja andsin selle äragi,» ütles ta. «Aga kui olin ühe semestri õppinud, tundsin klarnetist puudust. Ja siis kutsuti mind orkestrisse.»

Orkestriproovid on kord nädalas. Seda on parajasti nii palju, et – nagu ütles Lehti Saag – ei läheks rooste ja pakuks suurt rõõmu. «Ei pea olema meeletult heal tasemel,» lisas ta. «Meie dirigent oskab valida teosed, millega me saame hakkama.»

Kontsertmeistri arvamus

Kontsertmeister ehk esimene viiul Andri Annus on professionaal. Ta käib amatööridel abiks oma põhitöökohast Vanemuisest.

Mille poolest erinevad kutseline ja harrastusorkester? «Amatöörorkestri iga proov on sündmus,» ütles Annus. «Inimesed teevad oma päevatöö ära, tulevad proovi ja iga proov on nauditav – isegi siis, kui kõik hästi välja ei tule. Eelkõige on nauditav protsess, kontsert on sellest kokkuvõtte näitamine.»

Järgmisel korral saab Tartu ülikooli sümfooniaorkestrit aulas kuulata tavapärasel kevadkontserdil aprillis või mais.

Orkester tuna ja täna

• Tartu ülikoolis on tegutsenud sümfooniaorkester vahelduva eduga 1930. ja 1950. aastatel.

• 1980. aastatel tegutses mõnda aega tudengitest koosnev kammerorkester, mille liikmeid mängib ka praeguses sümfooniaorkestris.

• Tartu ülikooli sümfooniaorkester alustas järjepidevat tegevust 5. oktoobril 2009, mil oli esimene proov.

• Orkestrisse kandideeris 75 soovijat, kelle seast valiti välja 40 muusikut.

• Peadirigendiks kinnitati Lauri Sirp ja kontsertmeistriks Andri Annus, mõlemad Vanemuise sümfooniaorkestrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles