Elektrijaam läks käiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ERKKI BAHOVSKI

Eile avati Väike-Lohkvas AS Grüne Fee maagaasiga töötav elektrijaam.

Elekrijaama avamisel lõikasid lindi läbi Tartu linnapea Roman Mugur ja Grüne Fee Eesti juhatuse esimees Tapani Koski.

Avamisel ütles Grüne Fee Eesti tegevdirektor Raivo Külasepp, et elektrijaama avamine on tähtis Eesti energiamajandusele tervikuna. Alates 1. maist 1997 aset leidnud elektrihinna tõus on viinud asja niikaugele, et mõnele elektri suurtarbijale tuleb odavam ise elektrit toota.

Majandusministeeriumi kantsler Margus Leivo rääkis, et uutes tingimustes on kõnealuse elektrijaama avamine eriline. Uute tingimuste all mõtles Leivo Euroopa Liiduga läbirääkimisi - kümne aasta jooksul vajab Eesti energeetika suurimaid investeeringuid.

Tapani Koski kõneles, et uue jõujaama tootmisprotsessis läheb kaotsi vaid heli. Elektrit toodetakse gaasist catepillar-elektrijaama abil.

Soome osapool, kes hoolitseb Grüne Fees finantsinvesteeringute eest, on käesolevasse projekti investeerinud 12 miljonit krooni. Ühtekokku ületavad investeeringud 30 miljoni krooni piiri.

Koski väitel võivad nad kasvatada uue elektrijaama abil kurki pinnaühikul viis-kuus korda rohkem kui konkurendid Hispaanias. Jaama võimsus on kaks megavatti elektri osas ja natuke üle 3 megavati soojuse osas.

Elektrijaam on kombijaam, mis põhineb elektri- ja soojusenergia koostootmisel. Kaks gaasigeneraatorit kannavad nime Cathy ja John.

Raivo Külasepp ütles Postimehele, et uuest elektrijaamast saadakse pool taimede kasvatamiseks vajaminevast elektrist ning peaaegu kogu soojus.

Külasepa kinnitusel on kavas tulevikus müüa elektrit ka tarbijaile. «Näiteks suveperioodil, kui elektrit üle jääb ja kui me saame teha koostööd Eesti Energiaga. Oleme huvitatud ka energiamüügist ja see puudutab eriti soojusenergia müüki. Kindlasti tahame tuua oma soojusenergia, ehkki seda pole väga palju, Tartu soojaturule. Ja konkurents teeks tarbijale loomulikult hinnad taskukohasemaks,» kõneles Külasepp.

Uue elektrijaama seadmed pärinevad Soome firmalt Wihuri.

Grüne Fee on Lõuna-Eesti suurimaid elektrienergia tarbijaid. 1997. aasta elektri tarbimine oli firmal 14,5 miljonit kWh. Firma turustab oma tooteid ka Soome, Venemaale ja Lätti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles