Raekoja platsi purskkaevu idee otsinguil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JUHANI PÜTTSEPP

Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise osakond on välja kuulutanud Tartu Raekoja platsi purskkaevu kujundamise võistluse. Võistluse eesmärgiks on linnaplaneerimise osakonna info kohaselt parima ideelahenduse leidmine Raekoja platsi purskkaevule kui kujunduslikule elemendile, mis mõjuks aasta ringi, suhtestuks ansambliga ja ei varjutaks raekoda. Ideede hindamise komisjoni kuuluvad ka linnaarhitekt ja linnakunstnik.

Abilinnapea Hannes Astoki sõnul tuli mõte korraldada purskkaevuvõistlus linna monumendikomisjonis. Võistluse tähtaeg on 15. detsember, auhinnafond on 50 000 krooni. Võistlustingimustega saab tutvuda linnaplaneerimise osakonnas. Tingimustes sätestatakse, et töö teostamise maksumus peaks jääma 300 000 krooni piiridesse. Linnaarhitekt Uku Põllumaa ütles «Postimehele», et üks võistluse eesmärke on kujundada purskkaevust skulpturaalne vorm, mis mõjuks ka talvel.

Hindamiskomisjoni kuuluvad esimehena Tartu linnaarhitekt Uku Põllumaa, sekretärina linnakunstnik Anli Tummi ning liikmetena Raal Kivi, Martti Preem, Silver Vahtre ja Enriko Talvistu. Linnakunstnik Anli Tummi koostatud võistlusjuhendist nähtub, et hindamiskomisjoni kõigi liikmete töötasu on 3000 krooni. Uku Põllumaa ütles «Postimehele», et linnakunstnik ja linnaarhitekt siiski hindamise eest töötasu ei saa.

Katse uut purskkaevu saada tehti ka eelmisel aastal, kuid ühe linnavalitsuse töötaja sõnul nii arhitektuuri- kui ka insenerinõukogu läbinud projekt osutus liiga kalliks.

Olemasolev purskkaev rajati 50ndate aastate alguses umbes samas kohas asunud linna 0-punktile (sillutisel asunud linnavapi kujutisega pronksist kaevukaas). Linnamajanduse osakonna juhataja Urmas Ivaski sõnul maksab purskkaevu vee ja puhastamise eest linn. Osakonna vanemraamatupidaja Aivo Siimoni andmeil maksis linn septembris linnale kuuluvate purskkaevude vee eest 27 602 krooni.

AS SABi meistri Esta Hansoni sõnul puhastatakse Raekoja platsi purskkaevu igal varahommikul, vajadusel lastakse kaev ka kuivaks. Linna heakorrainspektori Hele Kallioni arvates on Raekoja platsi purskkaev üldiselt puhas.

«Postimees» täheldas linnasüdame sogases veesilmas 20. oktoobril kell 11 purukslöödud õllepudelit, ulpivaid tikutoose, arvukaid konisid ja muudki prahti. Purskkaev purskas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles