Tartu tunnustab mulluseid kaunemaid hooneid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune kalleim uusehitis, mis sai ka linna tunnustuse, on Tartus Ravila 14a avatud Tartu Ülikooli uus keemiahoone, mis läks koos sisustusega maksma 520 miljonit krooni.
Mullune kalleim uusehitis, mis sai ka linna tunnustuse, on Tartus Ravila 14a avatud Tartu Ülikooli uus keemiahoone, mis läks koos sisustusega maksma 520 miljonit krooni. Foto: Sille Annuk / Postimees

Neljapäeval on kutsutud raekoja saali autasustamisele konkursi «Aasta parim ehitis 2009» parimad. Kokku valiti tunnustatud hooned välja ligi 80 kandidaadi seast.


Vaid uute korterelamute kategoorias jäi sellel aastal auhind välja andmata, sest selles kategoorias ei olnud piisavalt kandidaate, teatas linnavalitsus. Ülejäänute osas selgitati aga parimad traditsiooniliselt välja.



Uusehitiste grupis muude hoonete kategoorias tunnistati parimaks Eesti Maaülikooli spordihoone silmapaistva maastikku sulanduva arhitektuurse lahenduse ning puidu uuendusliku kasutamise eest avaliku hoone fassaadimaterjalina.



Samas kategoorias märgiti ära veel moodsa arhitektuuri ja kvaliteetse materjalikasutusega kiirabihoone aadressil Riia 18 ning keerulisi tehnilisi lahendusi nõudev Tartu Ülikooli keemiahoone aadressil Viljandi mnt 42.



Möödunud aastal ehitatud ja kasutusloa saanud parim üksikelamu on Siili 22, lisaks märgiti Lootsi 17 üksikelamu. Siili 22 tunnustati tervikliku, isikupärase ja hästi keskkonda sulanduva neofunktsionalistliku lahenduse eest ning hoone puhul tõsteti esile ka huvitavat mahulist liigendust ja materjalikasutust.



Lootsi 17 märgiti ära lihtsa ja silmapaistvalt terviklikult läbitöötatud arhitektuurse näitena, kus on hästi kokku sobitatud erinevad materjalid ja toonid.



Laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete grupis üksikelamute kategoorias valiti parimaks miljööväärtuslikku hoonestusalasse hästi sobiv rekonstrueeritud eramu aadressil Tamme pst 4.



Muude laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete seas tunnistati eeskätt sisearhitektuursest lahendusest tulenevalt parimaks Lõunakeskuse juurdeehitus, ära märgiti ka silmapaistvalt hästi restaureeritud hoone aadressil Lossi 15.



Elamute kategoorias saavutas parima koha C. R. Jakobsoni 14 ning ära märgiti ka Mäe 40/42 ja Veeriku 10 elamud. Jakobsoni 14 pälvis tunnustuse kui heatasemeline miljööväärtusliku hoone soojustamise ja rekonstrueerimise näide.




Kas teate?


Parim uusehitiste grupi muu hoone on Fr. R. Kreutzwaldi 3 - EMÜ spordihoone. Arhitektid: Maarja Kask, Karli Luik ja Ralf Lõoke (AB Salto OÜ);


Parim uusehitiste grupi üksikelamu on Siili 22. Arhitekt: Andres Kadarik (Tahukas OÜ);


Parim laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete grupi üksikelamu on Tamme pst 4. Arhitektid: Roman Smuškin ja Riina Jeenas (OÜ Tartu Arhitektuuribüroo);


Parim laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete grupi muu hoone on Ringtee 75 - Lõunakeskus. Sisearhitekt: Erlend Arge. Arhitektid: Ülo Peil, Kaspar Kruuse ja Triinu Tiisel (Peil Projekt OÜ);


Parim laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete grupi korterelamu on C. R. Jakobsoni 14. Arhitekt: Margus Saarme (OÜ Kuubik Projekt).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles