Kunstnik ehitas endale maja

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnikud Lembit Saarts ja Eeva Aint elavad Õie tänavas.
Kunstnikud Lembit Saarts ja Eeva Aint elavad Õie tänavas. Foto: TPM

Pallase kooli ja Siberi saatusega kunstnik Lembit Saarts (85) tõstis ühe oma pildi maalimispukile. Maalile on ta jäädvustanud oma majanurga ja veidike aeda.


Väike osa aiast peegeldub vastu veesilmast. Taamal paistab jupp Ravila tänava asfalti ja veidike tõusvat päikest.



Sealjuures seletas Saarts, et tema ütleb maalimispuki kohta stafelei, mitte molbert, nagu paljud kunstnikud. Sama sõna kasutab kunstniku kaasa Eeva Aint (69), kes on samuti maalikunstnik.



Stafelei peale tõstetud pildi on Saarts maalinud 1979. aastal, kui sellele jäädvustatud majanurk oli krundil püsti olnud juba peaaegu üheksa aastat. Maja ehitas kunstnik põhiliselt ise.



«Ehitada oli lubatud ainult ühekorruseline, mina sain aga õiguse teha hiljem ateljeepinna ülemisele korrusele, sest ma olin siis juba kunstnike liidu liige,» meenutas ta. «Ma ise tegin uue projekti.»



Oma maja vundamendi kraavi hakkas ta kaevama 1. mail 1960 ning 28. oktoobril kolis ta juba sisse. «Jah, sama aasta sügisel,» kinnitas ta. «Ümberringi oli ehitamise ajal näha kartulipõldu ja Maarjamõisa haigla kummelipeenraid, palju kasvas ka valget ristikut.»



Loomingule avaldab see osa Veerikust turgutavat mõju. Saartsi maja lähedal on elanud Jaan Kaplinski (Kannikese ja Nisu tänava nurgal ridamajas), Mart Kivastik elab Maisi tänavas, Veeriku tänavas elasid kunstnikud Erich ja Melanie Arrak, loetles Eeva Aint.



Mõned head aastad tagasi oli Lembit Saarts sagedane kesklinna kohvikutes käija. Tema kaasa seletas, et nüüd peab Lembitut keegi viima, kui kuskil on näitus.



«Ta ise ei liigu enam ühte bussivahetki ära,» ütles Eeva Aint.



Saarts meenutas, et kohvi sai omal ajal palju joodud, nüüd tuleb aga võtta igasuguseid tablette. «Kui ei ole viinatõbi, siis saab ikka surmast abi,» viskas ta nalja.



Apteek aitab ka. See ei ole kaugel. Kui vaja, võtab Eeva Aint suuna poole kilomeetri kaugusele Ravila ja Ilmatsalu nurga peale ehitatud Maxi­­masse, kus müüakse ka ravimeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles