Krooksule kerkib aasta pärast moodne naaber

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proge OÜ esitatud võidutöö «Loots» näeb Jakobi 38 krundile ette telliskividest ja klaasist äri- ja kortermaja.
Proge OÜ esitatud võidutöö «Loots» näeb Jakobi 38 krundile ette telliskividest ja klaasist äri- ja kortermaja. Foto: eskiis

Jakobi mäe jalamil oleva viie tee ristmiku juurde kerkib juba tuleva aasta hilissügiseks uus neljakorruseline äri- ja kortermaja.

Tartu ühe peamise sissesõidutee äärde jääv Jakobi 38 kinnistu kuulub OÜ-le GMP Resi­dences. Krundile on kehtestatud detailplaneering ning tänavu suvel korraldas omanik kaheteistkümne korteri ja äripindadega maja parima lahenduse leidmiseks arhitektuurivõistluse.

Kolme osalejaga konkursi võitsid Proge OÜ arhitektid Margus ja Tarmo Maiste, kelle pakutud lahendus näeb nurgapealsele alale ette klaasist ja punastest tellistest hoone. Volditud seina küljed on kavandatud põrandani ulatuvate akende ja prantsuse rõdudega.

Linnaarhitekt Tõnis Arjuse sõnul väärinuks konkursil esikohta siiski teine esitatud töö, kuid ka võidutöös on tema kinnitusel voorusi. «Mõnes mõttes oli selles kõige paremini lahendatud nurgakrunt. Tuleb arvestada, et sellised liikluse poolt ärakumerdatud hoonestusalad on arhitektidele väga keerulised,» rääkis ta.

Võidutöös häiris Arjust kõige rohkem klaasfassaad. «See ei ole lihtsale kortermajale omane, vaid meenutab pigem 2000ndate büroohoonet,» lausus Arjus. Ta lisas, et tema ettepanekul on lõplikus lahenduses hoone klaasist osa vähendatud ja lisatud telliskivi.

GMP Grupi juhatuse liige Ants Juhani ütles, et praegu käib hoone projekteerimine ning umbes poole aasta pärast võiks alata ehitus. «Kõik oleneb ilmadest ja projekteerimise kiirusest, aga pakun, et alustame kevadel ja lõpetame hilissügisel,» lausus ta.

GMP-le kuulub ka kõrval olev Baeri 4 krunt, kuhu kavandatakse samuti uusi kortermaju.

Vahetult Baeri tänava äärde jääv vana telliskivihoone tuleb arendaja sõnul taastada ning sinna on planeeritud neli korterit. Toomemäe külje all olevasse vanasse õlletehase hoonesse kavandatakse 32 korterit ning päris uude hoonesse veel kuus korterit.

«Põhimõtteliselt on mõlemad tööd käsil, aga need on erinevas staadiumis,» lausus Juhani, kes alustas Baeri krundile kortermajade kavandamist  ligi kuus aastat tagasi. «Kõik teavad, et oli masu, uutele korteritele polnud turgu. Seepärast ongi asi seisnud. Ka projekti on jooksvalt kohendatud.»

Arendust pidurdas ka Toome nõlvas olev tugimüür, mida võib nüüd muinsuskaitse nõuete kohaselt nihutada. Müüri ei saanud Juhani sõnul sama koha peale jätta, kuna see oleks ehitustehniliselt võimatu, sest kogu Toomemäe nõlv on varisemisohtlik. Ehitust alustatakse siiski Jakobi-Baeri nurgalt, kuna sealne maja on kõige pretensioonikam ja linnale esinduslikem.

«Alustame väiksemas mahus,» lausus arendaja. Ta ei osanud öelda, kui suur tuleb tehtav investeering. «See selgub peale projekti valmimist, aga maja saab kindlasti väärikas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles