Muna Jaan veereb filmimehe eest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Muna ilmutab oma isamaalisust enamasti jutus, aga mõnikord ka tegevuses. Ta on peategelane tõsielufilmis «Reaktiivkodanik Jaan Muna», mille eest filmimees Jaan-Jürgen Klaus võitis  Theodor Lutsu filmipäeval Palamusel Vaba Vaimu Priisi ehk Eesti
Kinoliidu eri­auhinna.
Jaan Muna ilmutab oma isamaalisust enamasti jutus, aga mõnikord ka tegevuses. Ta on peategelane tõsielufilmis «Reaktiivkodanik Jaan Muna», mille eest filmimees Jaan-Jürgen Klaus võitis Theodor Lutsu filmipäeval Palamusel Vaba Vaimu Priisi ehk Eesti Kinoliidu eri­auhinna. Foto: Kaader filmist

Kuidas portreteerida sõnakat tartlast Jaan Muna? Selle küsimuse ees seisnud filmimees Jaan-Jürgen Klaus nägi muude tööde kõrval viis aastat vaeva ja tõi suve lõpus vastuse vaatajate ette.

Täna saab tõsielufilmi «Reaktiivkodanik Jaan Muna» vaadata Tallinna kinomajas, kus on kavas Jaan-Jürgen Klausi autoriõhtu.

See 19-minutiline linateos veidrast mehest, kes on ennast kaunistanud imelike märkide ja vilkuvate tuledega ning esitab küsimusi ja oma seisukohti paljudel avalikel üritustel, võib süvendada tallinlaste hulgas levinud üldist arvamust, et tartlased on isevärki inimesed.

Isevärki inimesed

See arvamus võib täna õhtul kasvada veendumuseks. On ju Klausil kaasas lisaks oma värskeimale, kuu aega tagasi Palamusel esilinastunud «Reaktiivkodanikule …» varasemad lühidokid «Grigori Lotmani Õndsak» (2011), «Varblane, poeet» (2008), «Erkki Hüva sinitäheke» (2007) ja «Erakpoeet Marko Kompus» (2005).

Nende filmide peategelased erinevad tavalistest kombekatest kodanikest. Teine välimus, teistsugused tõekspidamised, teised teod. Kõik nad on ennast lasknud Klausil kaameraga üles võtta ja üsna sügavale oma ellu tungida. Kuid mitte Jaan Muna.

Filmimees on käinud õige mitmel üritusel, kus see arenenud sotsiaalse närviga tartlane ei jäta võimalust tähelepanu äratada ning heatahtlikult, kuid veidralt oma tõde kuulutada. Klaus on salvestanud mitme kaaslinlase arvamuse. Nende põhjal on too «reaktiivne» mees isamaaline ja aktiivne maailmaparandaja. Tema veidrustega ollakse harjunud.

Pilt jääb poolikuks

Pilt mehest jääb aga poolikuks, sest eraelu on ta hoidnud peidus. Klaus on läinud kavalasti tudengite seminari, kus auditooriumi ees on koos õppejõuga Muna Jaan. Kuid sealgi jätab ta isiklikele küsimustele vastamata. Näiteks. Kas elate üksinda? Ei, kaksinda. Mis on naise nimi? Nipitiri.

Nii et Muna Jaan on nagu kakuke muinasjutus või pall või muna, mis on veerenud Klausi eest ära. Ja filmimehe ülesanne, mida ta sõnastab filmis – jõuda Jaan Muna kui inimeseni –, jääb suuresti täitmata. Vaatajate ees on tartlane kui tola. Aga nagu öeldakse, ega tola loll ole!

Seanss kuppelkinos

• Jaan-Jürgen Klausi tõsielufilmi «Reaktiivkodanik Jaan Muna» saab vaadata 27. septembril Tartu Filmi kuppelkinos (Grenzsteini maja, Lai 1).

• Seanss algab kell 20 Kalev Saare linatöödega.

• Seansi eel soojendab plekk-kupli alust Nõukogude allveelaeva elektriküttekeha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles