Tartlaste trupp jagab eurooplastele õpetusi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitarrist Siim Saarela (vasakult), Hiie kooli käsitööõpetaja Tiina Põllu ja sama kooli logopeed Kati Mäesaar ning näitlejad Marko Mäesaar ja Veikko Täär ehk ühtekokku Teatribussi näitetrupp asus ööl vastu neljapäeva Euroopa-turneele.
Kitarrist Siim Saarela (vasakult), Hiie kooli käsitööõpetaja Tiina Põllu ja sama kooli logopeed Kati Mäesaar ning näitlejad Marko Mäesaar ja Veikko Täär ehk ühtekokku Teatribussi näitetrupp asus ööl vastu neljapäeva Euroopa-turneele. Foto: Kristjan Teedema

Kui Tartu Postimehe lehekülgedega krabistajad loevad meie tänasest lehest siinset lauset, on näiteseltskond Tartust olnud juba mõne tunni teel Berliini poole. Ühtekokku seisab neil ees 8000 kilomeetrit ringreisi.

Esimesena istus rooli taha näitleja Veikko Täär. Sõita võivad teisedki, näiteks näitleja ja Teatribussi teatrijuhi Marko Mäesaare abikaasa Kati Mäesaar.

Kõik nad on ka osalised poolteist tundi vältavas programmis «Teater õpetab». See koosneb meisterdamisest, laulmisest ja etendusest. «Ettevõtmise eesmärk on viia oma kultuuri väljaspool Eestit elavatele rahvuskaaslastele,» ütles teatrijuht.

Neljandat aastat tegutseva Teatribussi trupp on ratastel veerenud nii kodumaa paljudesse paikadesse kui ka mitmele poole kaugemale Euroopasse. Seekord on kaasas etendus, mille autor Piia Ausman on dramatiseerinud selleks oma raamatu «Tähtsad asjad».

«Ma lavastasin selle kevadel laulupeomuuseumis,» ütles Marko Mäesaar. «Me tegime seda kümmekond korda muuseumis ja siis sõitsime Eesti väiksemates kohtades ringi. Nüüd lähme ringreisile sama programmiga «Teater õpetab», milles on ka lavastus «Tähtsad asjad».»

Lugu jänesest ja mutist

Lugu räägib jänesest ja mutist, kellest neile enestelegi täiesti ootamatult saavad sõbrad. «Lapsed peaksid etendusest aru saama, kes üldse on sõber, keda sõbraks pidada ja mismoodi me saame endale sõbra,» ütles Mäesaar.

Enne etendust õpetab aga trupp lastele, kuidas ise teha etenduse tegelane. Meisterdamisel on kasutusel jäätisepulgad ja mitut sorti taaskasutusmaterjal ning papp ja väiksed kuldsed naelad. Meisterdamist juhendavad õpetaja Tiina Põllu ja logopeed Kati Mäesaar.

Pärast meisterdamist lauldakse ühiselt Andres Vago kirjutatud «Sõprade laulu» (kitarrist ja kitarriõpetaja on teistegi sama lavastuse viiside autor). Kavas on ka väike dialoogimäng sõpruse teemal.

Esimene ülesastumine väikeste ja suurte rahvuskaaslaste ees on 14. septembri hommikul Berliinis. Järgneb sõit läbi Inglismaa, sest 15. septembril on etendus Iirimaa pealinnas Dublinis.

Iirimaa järel ootavad truppi Holland, Belgia, Saksamaa ja lõpuks, 22. septembril, Luksemburg. Seal on etendus teatris Théâtre le 10.

President kiidab

Luksemburgi eesti seltsi president Meelik Mallene selgitas meilivahetuses, et Théâtre le 10 on väike bläkkboksi tüüpi teater Luxembourgis Neu­dorfi linnaosas. Luksemburgi eesti seltsil on selle teatriga välja kujunenud head suhted, nii et selles saalis on meie rahvuskaaslased tihti, kui Eesti teatrid sinnakanti sõidavad.

Nii on seal Eesti Draamateater etendanud lavastust «Marquis d’Artiste» ja VAT Teater «Rekvisiitori tähetundi». Kohe pärast Teatribussi viib R.A.A.A.M. luksemburglastele näha «Soolo» etenduse.

«Teatribussi vandersellid on meil käinud külas etendusega «Võlupill» ning hiljem spetsiaalselt Luksemburgi eesti lastele kohandatud jõuluetendusega,» lisas president Mallene. «Nad on väga vahvad sellid ja meeldivad luksikatele väga. Loodame ainult, et nad seekord pilli lõhki ei puhu, nagu juhtus eelmine kord näidendis kasutatud parmupilliga.»

Lause lõppu kirjutas ta lõbusa emotikoni ;)


Etendused reisil

• 14. septembri hommikul Saksamaa pealinnas Berliinis.

• 15. septembril Iirimaa pealinnas Dublinis.

• 16. septembril elanike arvult Iirimaa teises linnas Corkis.

• 20. septembril Hollandi ühes tähtsaimas linnas Haagis.

• 21. septembril Euroopa Liidu ja Belgia pealinnas Brüsselis.

• 22. septembri hommikul Saksamaa suurlinnas Kölnis.

• 22. septembri pärastlõunal Luksemburgis.

Allikas: Teatribuss.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles