Kaupmehed põgenevad Tartu vanalinnast kaubakeskustesse

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rüütli tänava Gildi ja Laia tänava vahelisel lõigul kostab viimasel ajal kingaklõbinat nii harva, et kaupmehed pakivad oma kraami kokku ja kolivad vanalinnast väljapoole kerkivatesse ostukeskustesse.Uued kaubanduskeskused on muutmas Tartu vanalinna halliks tsooniks, kus kaupmehed teevad tühjendusmüüke, toidu- ja tööstuskaubanduse ajajärk Rüütli tänaval näib olevat pöördumatult mööda saamas.

Rüütli tänavas pesu müünud kauplus annab teada, et asub nüüd Zeppelini kaubanduskeskuses, spordipood kunagise Dünamo ruumes korraldab lõpumüüki.

See ei ole kaugeltki kõik - tänavu ja mullu on Tartu vanalinnast lahkunud või siis lõplikult uksed kinni pannud mitu kauplust.

Ebahuvitav vanalinn

Rüütli tänava lõpus viimaseid nädalaid tegutseva Popspordi juhi Tarmo Kajandi kinnitusel on käive kukkunud kahe aastaga üle kahe korra.

«See piirkond ei ole enam tükk aega kauplemiseks tulus olnud,» lausus ta. «Parkimisvõimalusi pole, inimesed ei viitsi tulla, sest siinkandis pole enam mitte midagi huvitavat teha.»

Kajandi kinnitusel on kaubanduskeskustes olemas kõik see ja enamgi, kui leiab terve vanalinna läbikäimisega.

«Kui sa kaupa päris poolmuidu ära ei anna, siis vanalinna naljalt ostma ei tulda. Enne oli Rüütli tänava kauplus korralikus kasumis, nüüd oled vaat et miinuses,» tunnistas ta.

Kajandi pidas kahasse äripartneriga ka vanalinnas asuvat Van Alleni kauplust, mis pani uksed äsja lõplikult kinni. «Meil oli väga hea klientuur ja olime väga rahul seni, kuni tulid Lõunakeskus ja Zeppelin.»

Kajandi on ise juba varem avanud spordipoe ka Zeppelinis.

«Aga ausalt öeldes ei osanud ma ette näha, et äri koondub nii kiiresti kaubanduskeskustesse,» tunnistas ta.

Pindi Kinnisvara Tartu büroo juhataja asetäitja Kristian Kahre kinnitusel on kaupluste vanalinnast lahkumise põhjuseks terve linna kaubanduselu muutumine.

«Autoga juurdepääs kauplusele määrab tegelikult selle edukuse. Vanalinna kipuvad ka mujal maailmas jääma turistidele mõeldud asutused ja teenindussfäär juuksuritest kohvikuteni,» selgitas Kahre. «Vanalinnade kaubanduslikuks nishiks on eelkõige ekslusiivsem äri.»

Tarbekauba vanalinnast kadumise põhjuseks on Kahre kinnitusel kaubanduskeskused avaruse, meelelahutuse ning korraga kõiki ostuihasid rahuldava sisuga.

Kaupluste koondumine uutesse ostukeskustesse on Kahre kinnitusel muutmas kogu Tartu vanalinna kaubandust halliks tsooniks, kus tootliku kinnisvara rendihinnad kahanevad koos tarbekaupade äride tuludega.

«Tartu kaubanduslik kesklinn kolib Riia tänava ristmiku poole, sama on tuntav ka büroopindade puhul,» ütles ta.

Vanalinna slummistumist ei ole Kahre sõnul siiski põhjust karta.

«Äripinnad asenduvad korteritega. Näiteks hoonest Raekoja plats 10, kus seni asus maksuamet, saab minu andmetel korterelamu,» lausus Kahre.

Äritegevust Rüütli tänava tagumises otsas võib aga Kahre kinnitusel elustada kirik. «Kui Jaani kirik ja kogu kvartal korda tehakse, siis on tõenäoline, et Rüütli tänava tagaossa luuakse restoran ja teisigi ärisid,» lausus ta.

Juba praegu on vanalinnas leidnud koha mitmed restoranid, pagariärid ja nishipoekesed - kullapoed, esoteerika- ja antiigiärid jms.

Loomulik või mitte

Ettevõtja Vambola Tiik kolis oma rõivakaupluse Mees & Naine juba mõnda aega tagasi Rüütli keskusest Zeppelini keskusesse.

«Linnaga puudus dialoog ja me ei näinud vanalinnas arengut. Ma ei saa aru, miks ei võiks parkimine vanalinnas olla pärast kella kolme päeval tasuta,» lausus Tiik. «Miks ei võiks olla oktoobrist esimese maini Raekoja platsi esimeses osas parkla?»

Tiigi hinnangul on Eesti suuruselt teise linna südamik välja surnud, sellal kui mujal linnasüdamete peatänavatel kaubandus õitseb. «Minu arvates on see linnale häbi ja katastroof,» ütles Tiik.

Linnapea Andrus Ansipi kinnitusel pole tarbekaubal Rüütli tänavas enam kohta. «Täiesti loomulik, et need asjad kolivad suurematesse kaubamajadesse. Minu arvates võiks vanalinnas olla rohkem toitlustuskohti,» rääkis ta.

Ansipi hinnangul lähevad lood Tartu vanalinnas aina paremaks: «Majad tehakse korda ja kui majad saavad korda, siis on neil ka sisu.» Kohatu nostalgia

«Kõik, kes räägivad Rüütli tänavast kui Tartu peamisest kaubandustänavast, räägivad kitsast nõukogude perioodist, kui Rüütli tänava algusest sai osta leiba ja piima ning tagant Dünamo poest sai Hiina ketse. Selline nostalgia on kohatu.»

Andrus Ansip, Tartu linnapea

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles