Ülikool innustab looma väärt raamatuid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken Kalling, «Rektor 
Hugo Kaho», kirjastus 
Aasta Raamat, 152 lk.
Ken Kalling, «Rektor Hugo Kaho», kirjastus Aasta Raamat, 152 lk. Foto: Repro

Rahvusülikooli 90. aastapäev tõi muu hea ja parema kõrval kaasa just selleks puhuks trükitud raamatuid. Neist kaks – «Tartu ülikool luules» ja «Rektor Hugo Kaho» – on üllitanud Indrek Ilometsa juhtimisel tegutsev kirjastus Aasta Raamat.


Rektoriraamatu on kirjutanud Tartu Ülikooli tervishoiuinstituudi meditsiiniajaloo lektor Ken Kalling. Taimefüsioloogia professor Hugo Kaho oli Tartu Ülikooli rektor aastatel 1938–1940.



«Rektor Hugo Kaho» on rektorite biograafiate sarja kolmas üllitis. Esimesena ilmunud raamatu «Rektor Johan Kõpp» tõi Aasta Raamat lugejate ette Tartu Ülikooli eelmise juubeldamise aegu, aastal 2007.



Alma mater’i 375. aastapäeva jäi meenutama ka sellesama kirjastuse tööna tudengiorganisatsioone tutvustav teabe- ja pildirohke raamat, Toomas Hiio kirjutatud «Vivat, crescat, floreat alma mater!».



Nüüd, rahvusülikooli aastapäeva puhul tuli trükist kultuuriloolase Endel Priideli koostatud ja kommenteeritud valimik «Tartu ülikool luules», mis annab ülikooliga seotud 90 luuletuses edasi seda, milline on alma mater luuletajate vaimusilmas.



Kuulsate luuletajate kõrval on väärika välimuse ja sisuga teoses mõni väga vähe luuletanud autor, nagu näiteks kunstnik Andrus Peegel. Tema «Vaba õhu edendus» on pärit ajalehest Edasi, mis ilmus 1. detsembril 1989.



Selles sametkattega raamatus, mis käib vutlarisse, on värsse enam kui 40 autorilt alates Academia Gustaviana ajast kuni tänapäevani. Teost kaunistavad 2007. aastal Rahvusmõtte auhinna pälvinud Kaljo Põllu illustratsioonid.



Raamatud


«Tartu ülikool luules», koostanud ja kommenteerinud Endel Priidel,


kirjastus


Aasta Raamat, 215 lk.



Ken Kalling, «Rektor


Hugo Kaho», kirjastus


Aasta Raamat, 152 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles