Vilde Teatri uus hooaeg toob nalja ja pisaraid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Adlas
Raivo Adlas Foto: Kalev Saar

Vilde Teatri uuel hooajal jätkab harrastusnäitlejatega lavastamist vanemuislane Raivo Adlas, kes on juba alustanud proove ühe naise enesetapu looga «Jõeke».

«Lätis väga palju mängitava kirjaniku Lelde Stumbre näidendit «Jõeke» olen tahtnud juba ammu lavastada,» ütles Adlas).

Lavastuses on kolm näitlejat. Peaosaline sõidab oma mehe kalli autoga sillalt alla jõkke ja siis hakkab pihtima, miks ta siit ilmast lahkus.

Peategelane Vilde

Teiseks rääkis Adlas hoopis lõbusamast tööst. Nimelt on tal tellitud Veiko Märka käest näidend Eduard Vildest. «Vilde Teater – kes siis veel Vildest näidendit peaks mängima,» ütles lavastaja.

Esialgne pealkiri on «Tabamata pisuhänd». Näidendi esimese osa tegevus käib Postimehe toimetuses eelmise sajandi algul.

«Järgmine osa on mingisuguses rehabiliteerimiskeskuses, kus kõik tahavad ümber kasvada – balti parunid tahavad matsideks saada ja eesti matsid tahavad balti paruniteks,» rääkis Adlas. «Vilde juhib neid ja viimane osa on Tallinnas Hommikteatris, kus August Bachmann lavastab Vilde «Pisuhända».»

Märka näidendis on tähtsal kohal ka Juhan Liiv ning Viisk, Põis ja Õlekõrs.

Lavastaja kujutluses on lõpptulemus päris naljakas. Ta tõmbas paralleeli Vanemuises etendatava «Koidula verega», aga viimases on Adlase sõnul natuke rohkem tõtt sees, Märkal möllab fantaasia rohkem.

Kaasa lööb enamik Vilde trupist, kus praegu on umbes 65 inimest. Kummalisel kombel mahuvad need kõik ära pisikesse tuppa Pepleri 27, mis praegu on ainuke koht proovide tegemiseks.

Keldrist sai peldik

Turu tänavas maja number 13 näitlemiseks tarvitatud kelder on Adlase sõnul kujunenud peldikuks, sest torustik laseb kõik, mida maja elanikud oma valamutest ja vetsupottidest alla suunavad, Vilde Teatri trupi käsutuses olnud ruumidesse.

«Etenduste andmine on meil täielik probleem,» ütles lavastaja. «Seepärast rõhumegi suve peale, et kuskil suvises mängupaigas mängida.»

Esimene esietendus on Vilde Teatri tegevjuhi ja näitleja Kristiina Metsanurga teatel siiski juba sel sügisel, ilmselt novembri lõpul Pepleri 27. Lavale tuleb Anton Tšehhovi «Kirsiaed», kuid mitte klassikalisel, vaid Liisi Tegel-manni käe all eksperimentaalsel kujul.

Alanud hooajal lavastavad vildelastega ka Meelis Hansing ja eelmisel hooajal lavastajadebüüdi teinud Jüri Kaldmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles