Päästev dušs ootab keemikut koridoris

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Biotehnoloogia Pargi uues hoones tegutseva teaduspõhise firma TBD-Biodiscovery keemik Rein Pärismaa ja ta kolleegid teavad, kuid pole proovinud, kuidas labori ukse taga olev avariidušš töötab.
Tartu Biotehnoloogia Pargi uues hoones tegutseva teaduspõhise firma TBD-Biodiscovery keemik Rein Pärismaa ja ta kolleegid teavad, kuid pole proovinud, kuidas labori ukse taga olev avariidušš töötab. Foto: Sille Annuk

Tööta nii, et kõik läheks hästi, kuid õnnetuse korral tea, kuhu abi saamiseks joosta – sellise põhimõttega on ehitatud Tartu Biotehnoloogia Pargi uus hoone, kus näiteks keemikuile on avariidušš.

«Kui laboris midagi viltu läheb, tuleb ruttu koridori joosta ja dušš tööle tõmmata,» tutvustas Tartu Biotehnoloogia Pargi (TBP) uue maja peensusi end seal sisse seadnud orgaanilise sünteesiga tegeleva TBP-Bio-discovery keemik Rein Pärismaa.

Hoidku taevas selle eest, et näiteks happe alla jäänud keemikul seda dušši vaja läheks, kuid juurdeehitist tehes tuli selle tulevaste töötajate ning nende töö eripäradega arvestada, selgitas Tartu Biotehnoloogia Pargi juhataja Andrus Tasa.

Kõva ventilatsioon

Nii ongi kolmekorruselise, kokku 1758-ruutmeetrise hoone ruumid ehitatud eriti tugeva ventilatsiooniga ning varustatud konditsioneeridega, sest täpne temperatuur on laboris väga oluline.

TBD-Biodiscovery ühe labori ukse ette on veetud range kollane joon, mis täitsa toimib. «Meie koristaja ei julgenud sellest küll loata üle astuda,» muheles Tasa. Paaril uksel on silt «Tootmisprotsessi ajal siseneda ainult kaitseriietes ja -jalanõudes!». Pinget võtab maha teine silt, mis teatab, et momendil tootmisprotsess ei käi.

Nii ranged reeglid on TBD-Biodiscoveryl sellepärast, et see teaduspõhine firma taotleb GMP sertifikaati, mis lubab toota kvaliteetseid ravimeid ja ravimikomponente.

Lisaks TBD-Biodiscoveryle on uue hoone esimesel ja teisel korrusel end sisse seadnud neli ettevõtet, kolmandale korrusele on teadusega seotud firmad teretulnud.

Mugav töökoht

Teaduspõhistel firmadel on Andrus Tasa sõnul ühes hoones mugav töötada, sest näiteks jäätmete hoidmist ja äravedu saab korraldada ühiselt, omavahel võib jagada kalleid aparaate ning teha koos sisseoste.

TBPi esimene suur rentnik oli ja on Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu, mis tegutseb kõrval olevas vanas majas, kus ruumi on tuhat ruutmeetrit.

Reedel Tiigi tänavas avatava pisut enam kui 40 miljonit krooni maksva uue hoone ehitamist toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ligi 25 miljoni krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles