Striptiisile järgneb teine elu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Väga hea! Kuni siiamaani on väga hea!» hüüdis Jüri Kaldmaa, käsi proþektori valgusvihkude tõrjumiseks laubal. Kiita saavad parajasti strippav Kadi (Ursula Noor) ning tema elukaaslane (Üllar Karu) ja viimase ema (Aire Pajur).
«Väga hea! Kuni siiamaani on väga hea!» hüüdis Jüri Kaldmaa, käsi proþektori valgusvihkude tõrjumiseks laubal. Kiita saavad parajasti strippav Kadi (Ursula Noor) ning tema elukaaslane (Üllar Karu) ja viimase ema (Aire Pajur). Foto: Margus Ansu

Näidendi «Valgusetegu» vaatajatel tuleb valmis olla selleks, et näitlejad teevad nende käeulatuses striptiisi. Enamgi veel – õhus on ka vägistamise ja muu vägivalla oht, sest vanglast on pääsenud kurjategija.

Kuid autori tahtel ei jää näidendi tegelased kogu oma elu jumalavallatute ja kurjade tegude küüsi. Neid ootab ees teistsugune elu.

Eesti Kirjanike Liidu liige Jüri Kaldmaa pakkus oma «Valgusetegu» kolm aastat tagasi Vilde Teatris lavastamiseks Raivo Adlasele. Mulluste jõulude paiku sai ta aga väga hõivatud teatrimehelt soovituse asi ise ära teha. «See oli nagu välk selgest taevast,» meenutas Kaldmaa.

Abiks näksid näitlejad

Ei ole ju palju neid kirjanikke, kes oma töid ise on lavastanud – ainult Mati Unt, Urmas Vadi, Andrus Kivirähk ja Nikolai Baturin tulid Kaldmaale meelde.

Kui Vilde Teatri näitlejad ei oleks kirjaniku sõnul suure kogemusega ja väga näksid, oleks asi soiku jäänud. Sest Kaldmaa oli algul oma ettekujutusi lavastusest trupile esitama ujedavõitu.

Seevastu üleeilses proovis oli ta lausa enesekindluse võrdkuju. Ta peatas kolmel-neljal korral mängu ja näitas ette, kuidas peaks tegema, ja eriti naljakate kohtade peal naeris nii, et keldrisaali madal lagi värises.

«Ta on kõvasti arenenud,» ütles Ema kehastaja Aire Pajur. «Ta naudib lavastamist,» lisas Naabrinaise osa täitja Imbi Uibo. «Ka Mati Undil oli kunagi esimene kord,» tähendas Peeter Novoseltsev, kes mängib Võõrast.

Lavastama ei jää

Lavastama jäädagi Kaldmaa siiski ei kavatse. Ilmselt juba sügisel tuleb trükist tema järgmine raamat.

Sama autori näidenditest on seni vaatajate ette jõudnud «Surnud liblikate tants» 1992 Ugalas Andres Lepiku lavastuses ning «Külalitsemaja» 2005 ja «Pommuun» 2006 – mõlemad Raivo Adlase lavastatuna harrastusnäitlejate esituses Elvas.

«Valgusetegu» esietendub Vilde Teatri keldrisaalis, mis asub Tartus Turu 13 elamu keldris, eeloleval reedel kell 20.

«Valgusetegu»

• Lavastaja ja muusikaline kujundaja Jüri Kaldmaa, kunstnik Anne Aruste.

• Mängivad Aire Pajur, Üllar Karu, Peeter Novoseltsev, Ursula Noor, Imbi Uibo ja Nele Reial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles