Tudengid võtsid Tartus võimu üle

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengikorporatsioonide rongkäik tegi peatuse Tartu Raekoja platsil, et võtta linnapea Urmas Kruuse käest võim üle.
Tudengikorporatsioonide rongkäik tegi peatuse Tartu Raekoja platsil, et võtta linnapea Urmas Kruuse käest võim üle. Foto: Margus Ansu

Kell 20.47 andis linnapea Urmas Kruuse Raekoja platsil üle linnajuhtimise ohjad. Võim on tudengite käes kuni 1. mai päikesetõusuni.

Enne õllekannu tühjaksjoomist andis Kruuse tudengitele kaasa ka manitsussõnad, mida kuulsid küll vist vaid linnapeale kõige lähemal seisvad tudengid, sest ülejäänuil oli juba õllekesest ja laulust ülemeelik pidumeeleolu. Tõsi, õllejoomises jäi linnapea Kruuse selgi korral korp! Rotalia esimehele alla.



Et võimu enda kätte saamist väärikalt tähistati siirdus akadeemiliste organisatsioonide rongkäik Tartu Ülikooli peahoone ette, kus rektor professor Alar Kariselegi õllekruus kätte suruti.



Karise tervitussõnad korp!-dele ja seltsidele soovitasid oma akadeemilist vaimu vähemalt volbriööl ka linnarahvaga jagada. «Pidutsege nii, et te teisel mail tahaksite koju ja õppima,» andis rektor näpunäiteid.



Eesti Üliõpilaste Seltsi noorliikmetel ei jäänud selgi korral Karl Ernst von Baeri pea vahuveiniga pesemata. Täna tehti seda 20. korda.



Traditsiooni algust oli meenutamas ka Kaarel Tarand, kes 20. aasta eest traditsioonile alguse pani. Traditsioonid ei saa alguse mitte niivõrd kellegi sihikindlast tegevusest kuivõrd juhusest, oli Tarandi mõte võtmaks kokku kogu tudengite võimu olemust Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles