Lossi lühtrid tulevad Veneetsiast

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi lossi salongis on mööbel juba olemas, veebruaris saabuvad lossi sihtasutuse juhataja Külli Musta sõnul Murano lühtrid ning ehk leiab ka parunessi portree varsti taas paiga kamina kohal.
Alatskivi lossi salongis on mööbel juba olemas, veebruaris saabuvad lossi sihtasutuse juhataja Külli Musta sõnul Murano lühtrid ning ehk leiab ka parunessi portree varsti taas paiga kamina kohal. Foto: Margus Ansu

Kuulsad Veneetsia Murano klaasimeistrid valmistavad praegu Alatskivi lossile uusi klaaslühtreid, sest lossi hiilgeaegadel rippusid selle lagedes ilmselt just niisugused iludused.

Lühtrid jõuavad Alatskivile veebruari lõpuks. Ballisaalist säilinud fotod veenavad lossi sihtasutuse juhi Külli Musta sõnul selles, et vähemasti sealne laelühter pärines justnimelt Muranost.

«Vanal ballisaali lühtril olid erilised lilleõied, mida minu teada keegi teine ei tee. Valisime esialgse lühtriga võimalikult sarnase tuhandete näidiste hulgast,» lausus ta. Lühtrid valmistatakse käsitööna eritellimusel.

Lühtrid telliti nii lossi ballisaali, söögisaali kui salongi, ballisaali ja söögisaali tuleb Muranost lisaks laelühtritele ka 13 seinalühtrit. Uhkeim on mõistagi 1,4 meetri kõrgune ja 80-sentimeetrise läbimõõduga ballisaali lühter.

Raha jäi üle

Raha lühtrite ostuks tuli kultuuriministeeriumilt. «Meil õnnestus saada lossi idatiiva akende restaureerimistööd natuke odavamalt, kui esialgu arvasime, ja ülejäänud raha eest tellisimegi lühtrid,» lausus Must.

Lühtrid lähevad koos kohaletootmisega maksma kõigest 147 000 krooni. «Saime 30 protsenti soodustust ja kui tellida otse tehasest, on ka hinnad sootuks teistsugused,» lausus Must. «Mõni oleks arvanud, et üks lühter maksab nii palju.»

Kui lühtrid saavad paika, siis on lossi söögisaalist ja ballisaalist puudu veel ajastule sobiv mööbel ning maalid. «Salongi sai rokokoomööbel juba sisse ostetud,» rääkis Must. «Tahame tuleval aastal kindlasti saada kamina kohale vähemasti paruniproua portree.»

Paari aastaga korda

Tuleval aastal on Musta sõnul kavas kirjutada lossi restaureerimiseks suur, ligi 50 miljoni kroonine rahataotlus Euroopa Liidule. «Tahame lõpetada lossi restaureerimise kahe aastaga ehk 2010. aastaks,» lisas ta. «Ka kultuuriministeerium lubas meiepoolse omafinantseeringu katteks raha.»

Praegu restaureeritakse lossi idatiiva aknaid, need saavad korda tuleva aasta algul. Ka hoone keldriaknad vahetatakse ning seejärel on kõik aknad korras.

Murano saar on osa Veneetsia saarestikust ning eriti kuulsad on just sealsete klaasimeistrite lambid. Wikipedia kirjutab, et 1291. aastal sundis Veneetsia keskvõim kõik klaasimeistrid kolima Murano saarele, et vähendada tuleohuriski. Seejärel oli Murano mõnda aega Euroopa suurim klaasitootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles