Punane nupp tuli tartlasi ärritama

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marco Laimrele meeldivad kunstimajas avatud noorte kunstnike näitusel «Midagi on valesti» kõige enam sellised asjad nagu nupule vajutamised. Tema ees on osa Timo Tootsi interaktiivsest installatsioonist «Don´t».
Marco Laimrele meeldivad kunstimajas avatud noorte kunstnike näitusel «Midagi on valesti» kõige enam sellised asjad nagu nupule vajutamised. Tema ees on osa Timo Tootsi interaktiivsest installatsioonist «Don´t». Foto: Sille Annuk

Valgel postamendil on punane nupp. Väga suur kiusatus on sellele vajutada – seda enam, et teose pealkiri «Don´t» tähendab keeldu. Aga isu on ikkagi. Ja nupule vajutaja muutub teose osaks, lõhkujaks ja taasloojaks.

Timo Toots on nupu külge ühendanud kergesti laguneva skulptuuri ja veebikaamera. Näitusekülastajad saavad vaadata oma käitumist veebisaidil http://timo.dart.ee/dont. Mõndagi võib iseenda nägemine sellises olukorras ärritada.

«Don´t» on Tartu kunstimaja saalis kõrvuti Kristiina Hanseni ennustamismasinaga, mis vaatab tulevikku kohvipaksu pealt. Enne pilust paari lausega sedeli saamist tuleb aga huvilisel pista kohvipuruga tass masinasse. Kuuldavasti on see esile kutsunud isegi kiljatusi, võpatustest rääkimata.

Efektsed ideed

Tudengite efektsed ideed on vormunud näituseks «Midagi on valesti». Selle taga on Eesti Kunstiakadeemia fotoosakonna juhataja, kunstnikust professor Marco Laimre, täpsemalt tema juhitav Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum.

Kuraator ei salanud, et talle meeldivad kvaasi-interaktiivsed vidinad, millelaadseid tehti lääne kunstis seitsmekümnendatel aastatel. «Nupule vajutamised ja muud sellised naljad,» täpsustas ta.

Suur punane nupp on tegelikult Marco Laimre ise. Sest lisaks väljapanekule kunstimajas näitavad tema loengutel ergastunud tudengid oma töid ka linnaraamatukogu keldris.

Sealsesse kopitushaisu siseneja ärgu oodaku seinale riputatud pildikesi. Kunstihuvilisel tuleb noorte kunstnike teostes olla siingi kaasautor või -osaline. Kuid ettevaatust, mõned eksponeeritavad teosed pole sobilikud alla 18-aastastele.

Näiteks videos «Muna» loeb keegi kena piiga vaatajale seksikal hääletoonil ette Julius Oro lastejuttu «Muna» nii, et läheb kiima ja hakkab endal riideid seljast kiskuma.

Marco Laimre ise

Kõige enam toimib Marco Laimre praegu Tartus punase nupuna oma väljapanekul «Väikesed puust inimesed väikeses puust linnas». See on kunstimuuseumi viltuses majas. Tõsimeelsel tartlasel on ilmselt väga paha jälgida tartulikkust tögavat pooletunnist vestlussaate moodi videot.

Kõik see on kole ja ärritav ja kaugel pallaslikust kunstist, aga ei lähe vaatajal niipea meelest.

Marco Laimre ja tema tudengid

• Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab 16. detsembrini vaadata Marco Laimre kureeritud näitust «Midagi on valesti», kus oma töid näitavad Sigrid Viir, Helina Kõrm, Karel Koplimets, Tanel Rannala, Timo Toots, Taaniel Raudsepp, Krõõt Tarkmeel, Laura Toots ja Kristiina Hansen.

• Rael Arteli galeriis (Kompanii 3/5) saab 4. detsembrini vaadata näitust «Minnes vastu lugejate soovidele», mis on sündinud Marco Laimre fotograafiatudengite Kristiina Hanseni, Taaniel Raudsepa, Krõõt Tarkmeele ja Laura Tootsi ning moderaator Rael Arteli koostöös (pildil osa teosest «Järeleaitamistund edasijõudnutele»).

• Tartu kunstimuuseumi viltuses majas (Raekoja plats 18) saab 25. novembrini vaadata Marco Laimre isikunäitust «Väikesed puust inimesed väikeses puust linnas», kus on lisaks samanimelisele videovestlusele eksponeeritud tema loeng «Viis kõige idiootlikumat kunstnikupositsiooni» ja fotod valguskastides, mis on pärit reklaamindusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles