Kunst kolis kaubamajast avarasse väärikusse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangalettide asemele on koha sisse võtnud maalikunstnike, graafikute, keraamikute jt loojate taiesed.
Pangalettide asemele on koha sisse võtnud maalikunstnike, graafikute, keraamikute jt loojate taiesed. Foto: Sille Annuk

Tartu raeplats tuleks ümber nimetada Kunstide väljakuks, sest siin on Konrad Mäe ateljee, kuns­­timuuseum ja nüüd siis ka E-kunstisalong, arutles eile hommikul salongi juhataja Tiia Karelson.


Ülemeelik olla ja nalja teha oli ka põhjust. Tegi ju E-kunstisalong pärast Tartu kaubamajas ruumikitsikuses tegutsemist eile uksed lahti avaras, valgusküllases ja auväärses pangahoones Kaarsilla kõrval.

«Mu suurim soov on, et ei peaks enam kunagi kolima,» ütles Karelson.

15 aasta kolimisi


E-kunstisalong alustas tegevust 1997 Karlovas E-kaubamajas, kust kolis 2001 Zeppelini ja aasta pärast tagasi Karlovasse, et asuda seejärel 2005 Tartu kaubamajja.

Filiaal tegutses ka Rocca al Mare kaubanduskeskuses, kuid pärast Tartu südalinnas ülimalt hea koha leidmist ei ole Ka­­relson kindel, kas E-kunstisalong pärast ümberehitust Tallinnas seal tegevust jätkab.

Pangahoones välja pandud teoste vahel on aknad, millest paistab kaldapark ja Emajõgi. Mõned väiksed ruumid, kus varem istusid pangatellerid, lubavad nüüd süveneda maalidesse. Parajasti on näha Johannes Uiga loomingut.

Tagaruumide hulgas on üks eriti hästi turvatud ja kliimaseadmega varustatud hoidla. Veidi eemal on kööginurk, millest avaneb vaade kunstimuuseumi viltusele majale.

Viltuse maja kõrval


Tiia Karelsoniga kõik kolimised üle elanud galerist Daisi Kahur peab muuseumi lähedust igati heaks. «Me saame iga kell minna küsima mõne kunstniku kohta või viia näidata mõnda maali,» ütles ta.

E-kunstisalongi pidulik avamine on 29. oktoobril. Kavas on Mare Joonsalu koostatud raamatu «Johannes Uiga. Pühajärve maalija» esitlemine ja Uiga maalide oksjon.



Ulualust pakub neorenessanss


E-kunstisalong kolis Tartu kaubamajast raeplatsile 130-aastasesse Tartu esimesse spetsiaalselt pangamajaks ehitatud neorenessanss-stiilis hoonesse. Samades ruumides lõpetas kahe aasta eest tegevuse Hansapanga kontor.

Hoone kuulub osaühingule Erinmets, mis omakorda kuulub Iiri ärimeeste ja suurmaaomanike usaldusühingule Keep Growing Limited. (Tartus on sama firma valduses ka Rüütli keskus.)

Pangamaja haldava EST Kinnisvara kinnisvarainvesteeringute juhi Eva Kamsi andmetel tegutsevad selles hoones ka restoran Taverna, TV 3, Merko Tartu, konsultatsioonibüroo Estlam Industry, koolitusfirma Puumedi, reisibüroo Fromte, laenukassa Arcula, IT-teenuste firma Operational ja Lõuna-Eesti Erametsa OÜ.

Pärast E-kunstisalongi tegevusse asumist on kolmekorruselisest majast kasutamata veel kümnendik.

Aastal 1879 valminud pangahoone projekteeris Maxi­­milian Wolfgang Amadeus Roetscher (1837–1885). Mart Siilivase «Tartu arhitektuuri» andmeil töötas see preislane Tartu ehitusmeistrina 1864–1880. Roetsche­­ri tuntuim ehitis pangahoone kerkis omaaegse Tartu Panga tellimusel. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles