Mudilased tõrjuvad noored ja raamatukogu välja

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja vallavanem Aare Anderson käis uurimas, kuidas edeneb lasteaiale ruume vabastava Lohkva raamatukogu kolimine. «Osa raamatuid on pakitud,» andis tööst ülevaate Lohkva raamatukogu hoidja Lea Tali.
Luunja vallavanem Aare Anderson käis uurimas, kuidas edeneb lasteaiale ruume vabastava Lohkva raamatukogu kolimine. «Osa raamatuid on pakitud,» andis tööst ülevaate Lohkva raamatukogu hoidja Lea Tali. Foto: Sille Annuk

Noored on Lohkva endises kontorihoones tegutsenud noortekeskusest juba lahkunud ja raamatukogu töötajad tühjendavad riiuleid kastidesse, sest varsti hakkavad nende ruumides tööle ehitajad.


«Siin annab kolida, meil on suur fond,» märkis Lohkva raamatukoguhoidja Lea Tali, kes koos raamatukogu juhataja Kairit Alveriga pakivad ligi 50 000 raamatut.



Endise kontori esimesel korrusel töötav Lohkva raamatukogu ja teisel korrusel tegutsenud noortekeskus kolivad sellepärast, et Luunja vald ehitab sellesse Tartust kiviviske kaugusele jäävasse hoonesse 60-kohalise ehk nelja rühmaga lasteaia.



«Me ei võta lasteaia ehitust asjata ette,» ütles Luunja vallavanem Aare Anderson. «Valda tuleb elanikke aina juurde ja see tähendab, et ka lapsi  tuleb juurde.»



Vaidlused on vaieldud


Lohkva lasteaia ehitamisele eelnesid vaidlused ja kooskõlastamised, sest tulevasest lasteaiast 150–200 meetri kaugusel on Fortum Tartu suur katlamaja ja elektrijaam. «Me ei tee lasteaiaga nalja, kooskõlastused on olemas, katlamaja pole tervisele kahjulik,» kinnitas Anderson.



Aasta tagasi ütles Tartu tervisekaitsetalituse vaneminspektor Urve Eek, et tervisekaitse õigusaktide järgi peab lasteaed asuma kaugel müra tekitavatest tööstusettevõtetest ja tiheda liiklusega suurtest teedest.



Ka ei tohi lasteaia lähistel olla kiirguse ja lenduvate ainetega seotud tegevust. Sellepärast ei pooldanud tervisekaitsetalitus katlamaja kõrvale lasteaia rajamist.



«Edastasime Luunja vallale arvamuse, et me ei poolda lasteaia rajamist katlamaja lähistele, kuid me ei saa seda takistada,» ütles tervisekaitseinspektsiooni Tartu tervisekaitsetalituse direktori kohusetäitja Andrei Smirnov eile.



Ta selgitas, et katlamajal ja elektrijaamal on olemas sanitaarala ning Fortum Tartu on seal tellinud keskkonnamõjude hindamise.



Lenduvad osakesed lasteaia maale ei maandu, sest katlamaja korstnad on väga kõrged, märkis Smirnov. «Inimesena võin öelda, et see koht pole lasteaiale kõige parem, kuid ametnikuna pole mul alust valla plaanidele kriipsu peale tõmmata,» ütles Smirnov. «Sinna on odavam ehitada – vesi, elekter, gaas ja kanalisatsioon on olemas.»  



Tööks kulub aasta


Ligi tuhanderuutmeetrise lasteaia ehitab riigihankel parima, 8,33 miljoni kroonise pakkumise teinud AS Par-meron. Suurem osa ehitusrahast tuleb euroliidu struktuurifondidest. Lasteaed on kavas avada tuleva aasta septembris. Koos sisustamisega kulub lasteaiale ligi kümme miljonit krooni.



Lohkva noortekeskusele leidis vald uued ruumid. Raamatukogu kolib aastaks rendipinnale ühte kontorisse, tulevikus tahab vald Lohkvasse ehitada uue raamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles